Prezidentka podpísala ďalšie mizerné zákony
05 | 10 | 2019 I Komentár Arpáda Németha

Prezidentka Zuzana Čaputová nevyužila svoju možnosť a nevrátila parlamentu zákony, ktoré sú prinajmenšom sporné. Ide o novelu tlačového zákona z dielne poslanca Smeru-SD Dušana Jarjabka, ktorá znovu zavádza právo politikov na odpoveď. V roku 2011, počas pôsobenia kabinetu Ivety Radičovej bol tento inštitút pozmenený, čím toto právo ostalo len fyzickým osobám. Podpísaná novela to vracia do pôvodného stavu.


Najvyššia ústavná činiteľka tak nepochopiteľne súhlasila so zbytočnou novelu, ktorá rozširuje možnosti uplatnenia práva na odpoveď aj pre politikov. K nepodpísaniu novely ju pritom vyzvala aj rešpektovaná medzinárodná organizácia Reportéri bez hraníc (RSF). Podľa nich táto legislatívna norma „dala slovenským politikom automatické právo na odpoveď v médiách, ak predmetné správy nie sú pravdivé alebo sú zavádzajúce".


Anna Belousovová: Greta Thunberg - štrajkokaz, alebo, ekoaktivistka?
04 | 10 | 2019 | Anna Belousovová

Proti prijatiu novely protestovali aj samotní novinári, našťastie potom v parlamente prešiel pozmeňujúci návrh Ondreja Dostála, podľa ktorého sa zákon bude týkať len nepravdivých a pravdu skresľujúcich tvrdení. Predmetom práva na odpoveď okrem toho bude len skutkové tvrdenie, vylúčila sa teda sa teda možnosť odpovedať na hodnotiace úsudky.


Prezidentka tak (v záujme koho?) pridala novinárom na krk ďalšiu zbytočnú povinnosť a navyše aj možnosť sankcií. Iste, zákon by pri opätovnom hlasovaní pravdepodobne prešiel aj bez jej súhlasu, takto však bude jej podpis svietiť pod smeráckou normalizačnou novelou. A pripomeňme, že to nie je jej jediné kontroverzné „hlasovanie“ s koalíciou. Už v júli totiž pripojila svoj podpis pod novelu zákona o volebnej kampani. Tá zaviedla (veľmi tesne pred voľbami!) finančné limity na prijímanie darov počas jedného volebného obdobia. Novela tiež ruší tretie strany vo volebnej kampani a zvyšuje pokuty za neoprávnené vedenie volebnej kampane a za vedenie volebnej kampane v čase volebného moratória.


Darmo Čaputová „kritizovala“, že poslanci novelu prerokovali v zrýchlenom režime a schválili ju za menej ako 24 hodín od jej predloženia do parlamentu. K meritu veci, teda k tomu, že sa súťažné pravidlá menia v neprospech nových strán, sa nevyjadrila. Ako upozornil opäť poslanec Dostál, dôsledkom novely totiž bude, že nové politické strany nemôžu získať viac ako 3,5 milióna eur a to nie od štátu, ale od svojich členov a podporovateľov. A strany poberajúce príspevky od štátu za predošlé úspechy vo voľbách môžu 3,5 milióna z darov, členského, pôžičiek a darov získať tiež. To nové strany jasne znevýhodňuje. Má snáď prezidentka niečo proti novým stranám, keď dokázala súhlasiť s takouto legislatívou?


NOVÁ STRATÉGIA KISKU? Bývalý prezident o koalícii zatiaľ hovoriť nechce, no stále môže skrývať eso v rukáve
Cez víkend prebehol ustanovujúci snem strany bývalého prezidenta Andreja Kisku Za ľudí. Na ňom už ale nerozprával tak silácky, ako niekedy - preberanie moci vymenil za verejný sľub ohľadom spájania opozície. Kam tým môže mieriť? Čítať ďalej
30 | 09 | 2019 | Peter Bachan

A opäť  k novinárom: svoj podpis prezidentka aktuálne pripojila aj pod novelu zákona o znížení DPH na denníky. Darmo Asociácia tlačených a digitálnych médií upozorňovala, že daň na ostatnú periodickú tlač, týždenníky a magazíny ostáva naďalej dvadsať percent a patrí medzi najvyššie v EÚ. Opäť nasledoval len podpis a teda súhlas s takouto diskrimináciou. Rovnako ako aj zrušenie koncesionárskych poplatkov pre seniorov. Pri tomto zákone si totiž treba uvedomiť, že RTVS je platená práve z koncesionárskych poplatkov, ktorú napríklad – v prípade televíznej časti, naozaj podľa prieskumov sledujú najmä staršie ročníky.


Výsledok je teda taký, že tí, ktorí verejnoprávne šarády sledujú najviac, za ne platiť napokon nebudú. Tí, čo RTVS nesledujú, platiť musia, aj keď nechcú. Povedzme však, že toto musia vytrpieť, lebo duálnosť mediálneho priestoru na Slovensku má svoje opodstatnenie. Výsledkom je však každopádne osemmiliónový výpadok zo štátnej kasy, ktorý bude RTVS chýbať a ktorí doplatíme my všetci.


Blahova ostrá kritika Kisku - "Žalude sú zradcovia a zradia aj Slovensko!"
29 | 09 | 2019 | Magda Danková

A takto by sme mohli pokračovať ešte dlho: prezidentka totiž podpísala aj zvýšenie rodičovského príspevku, zníženie DPH na vybrané potraviny či zvýšenie nezdaniteľného príspevku. Všetko koaličné predvolebné darčeky. Nie, že by tieto zákony neboli aspoň minimálne relevantné, ale v ich prípade ide aj o dopad na štátny rozpočet.  Za ten prezidentka síce zodpovednosť nemá, ale aspoň slovo utrúsiť by sa patrilo. Takto však odkázala svojim voličom len jednu správu: „Súhlasím s krokmi súčasnej vládnej koalície“. To naozaj, pani prezidentka Čaputová?