Kiska hovorí v kauze pozemkoch o zastrašovaní, vraj je za tým Fico!
03 | 10 | 2019 I Marko Źarić
Od príkazu prokuratúry, na základe ktorého začala polícia vyšetrovanie v kauze ex-prezidenta Andreja Kisku, ubehli už dva roky. Žiaľ do dnešného dňa bez obvinenia konkrétnych osôb.

Jedná o kauzu podvodov s pozemkami vo Veľkom Slavkove, kde jedným z podozrivých je aj samotný Kiska. Ten počas výkonu svojej mandátu pre škandál odstúpiť nemienil a akúkoľvek vinu doteraz popiera.

Andreja Kisku zastihla kauza v čase keď zastával funkciu prezidenta. Za zmienku stojí, že Kiska bol vtedy hlavou štátu, ktorý sám  označoval ako mafiánsky.

Kiska sa po operácii srdca rýchlo zotavuje, ex-prezidenta operovali 3,5 hodiny pri plnom vedomí
02 | 10 | 2019 | Magda Danková


Ex-prezident svoju vinu na podvode dodnes popiera a kúpu pozemkov ospravedlňuje tým, že konal v dobrej viere. Len ťažko sa dá vysvetliť že Andrej Kiska predmetný pozemok kúpil od podnikateľa spájaného s podsvetím

Prevody vtedy prebehli vo veľmi krátkom čase a všetci účastníci sa navzájom poznali. Andrej Kiska tvrdí že meno známeho popradského zubára, ktorý figuruje v tejto kauze ako poškodený, nikdy nepočul. Poškodený sa však bráni že mal na danom pozemku tabuľu ktorá menovite označovala jeho vlastníctvo.

Sieť pochybností okolo bývaleho prezidenta sa zamotáva. Kiskovi v kauze priťažuje fakt, že to nebol jediný obchod na ktorom sa bývalý prezident dohodol s pochybným podnikateľom.

Ukázalo sa že tento človek s pochybnou povesťou postavil pre Andreja Kisku aj budovy jeho nebankových spoločností a evidentne udržiavali blízky vzťah. Polícia naďalej podnikateľa preveruje za množstvo obdobných transakcií v okolí Tatier, kvôli podozreniam, že išlo o ďalšie nezákonne prevody nehnuteľností.

Podobná schéma, kedy nový vlastník vydrží pozemok za podozrivých okolností, načo ho prevedie blízkej osobe (ľudovo označovanej ako „biely kôň“) je v kriminálnej praxi dobre známa.

Polícia koná aj v ďalšej kauze, kde figuruje Andrej Kiska, a to v daňovom škandále Kiskovej firmy KTAG. Polícia tento rok vo februári obvinila konateľa jeho firmy KTAG Eduarda K. z daňového podvodu pri financovaní Kiskovej prezidentskej kampane v roku 2014.

NOVÝ PRIESKUM AKO: Progresívci a Kotlebovci klesli, Kiska sa doťahuje na SaS
05 | 09 | 2019 | Peter Bachan


Podstata kauzy je v tom, že Kiska financoval v roku 2014 prezidentskú kampaň cez svoju firmu KTAG. Podľa daniarov jej za služby nezaplatil, ale firma si z nákladov vyše 770-tisíc eur aj tak uplatňovala vratku DPH vo výške vyše 155-tisíc eur.

Keď ju daniari upozornili, že ide o neoprávnené náklady, firma si následne dané náklady zaúčtovala aj pri znížení daní z príjmu, na čo daniari tiež neskôr prišli.

Kiska sa obhajuje tým, že mal zmluvu z KTAG z roku 2011, podľa ktorej mala firma príjmy z jeho prednášok a predaja kníh. Tieto príjmy KTAG sú však doteraz vzhľadom na náklady v nízke. Agresívna daňová optimalizácia nie je na Slovensku dovolená. Píše portál Pravda.

Andrej Kiska označuje podozrenia okolo pozemkovej kauzy a aj kauzy okolo pochybného financovania svojej kampane ako diskreditáciu zo strany Smeru-SD. Predseda hnutia Za ľudí v tom vidí osobnú pomstu Róberta Fica. V podaní trestného oznámenia Kiska nevidí zmysel.