Google čelí hromadnej žalobe v súvislosti s tvrdeniami, že získal prístup k údajom 4 miliárd používateľov iPhone
03 | 10 | 2019 I Marek Molnár

Odvolací súd v Londýne rozhodol o hromadnom konaní proti spoločnosti Google v súvislosti s tvrdeniami, že nezákonne použil údaje viac ako 4 miliónov používateľov iPhone, pričom prevrátil predchádzajúce rozhodnutie najvyššieho súdu proti náhrade.


V rámci svojich právnych krokov žalobcovia obvinili spoločnosť Google z prístupu k údajom prehliadania internetu v telefónoch Apple iPhone, pričom obchádzali nastavenie ochrany osobných údajov spoločnosti Safari v období od júna 2011 do februára 2012.

Mishcon de Reya, právnická firma konajúca pre jedného zo zastupujúcich žalobcov, označila odvolací súd za „priekopnícky“, pretože „potvrdzuje niekoľko dôležitých právnych zásad podľa zákona o ochrane údajov“ a mohol by dokonca označiť začiatok nového konania, ktoré by sa týkalo „vybavovania žiadostí o porušení hromadných údajov“.

Ich klient Richard Lloyd sa rozhodol zaslať „veľmi jasnú správu" spoločnosti Google a ďalším veľkým technologickým spoločnostiam: "Nie ste nad zákonom“.

V reakcii na rozhodnutie súdu spoločnosť Google uviedla, že sa domnieva, že by sa mal celý prípad zamietnuť. "Tento prípad sa týka udalostí, ktoré sa odohrali takmer pred desiatimi rokmi a ktoré sme v tom čase riešili," uviedla hovorkyňa pre agentúru Reuters. "Sme presvedčení, že to nemá význam a mal by sa tento prípad nechať minulosti," dodala hovorkyňa.

Obrovské pokuty

Spoločnosti Google obavy z hromadného porušenia ochrany osobných údajov nie sú vôbec cudzie. Začiatkom tohto roka bola spoločnosti France DATA Watchdog uložená pokuta vo výške 50 miliónov EUR za neposkytnutie transparentnosti a ľahko prístupných informácií o jej postupoch udeľovania súhlasov s údajmi, čo sťažilo používateľom spravovať svoje preferencie týkajúce sa spôsobu použitia ich osobných údajov.

Iba minulý mesiac spoločnosť Google súhlasila s takmer 1 miliardou EUR na vysporiadanie francúzskej sondy fiškálnych podvodov, ktorá mala podozrenie, že spoločnosť, ktorá má svoje európske ústredie v Írsku, nezaplatila svoje poplatky vo Francúzsku tým, že sa vyhla vyhláseniu niektorých svojich činností v tejto krajine.

V septembri bolo spoločnosti a jej službe YouTube nariadené zaplatiť vyrovnanie vo výške 170 miliónov dolárov na základe obvinení Federálnej obchodnej komisie (FTC) a generálneho prokurátora v New Yorku, pretože služba YouTube generovala milióny výnosov nezákonným zhromažďovaním osobných údajov od detských používateľov bez predchádzajúceho súhlasu rodičov.

„YouTube ponúkla potenciálnym firemným klientom svoju popularitu u detí,“ prehlásil predseda FTC Joe Simons. „Za porušenie zákona zo strany YouTube neexistuje ospravedlnenie.“

"MOŽNÝ VÝSLEDOK JADROVEJ VOJNY": Štúdia zistila, že jadrová vojna medzi Indiou a Pakistanom by mohla zanechať 125 miliónov mŕtvych
Nová štúdia zistila, že jadrová vojna medzi Indiou a Pakistanom by mohla za pár dní zabiť až 125 miliónov ľudí, čím by prekonala počet úmrtí počas druhej svetovej vojny, a zároveň by poškodila celosvetové životné prostredie. Čítať ďalej
03 | 10 | 2019 | Marek Molnár