Buffon nastúpil na 903. zápas a prekonal historický rekord Maldiniho
29 | 09 | 2019 I SITA

 Zápas 6. kola talianskej Serie A medzi Juventusom Turín a tímom SPAL Ferrara (2:0) sa zapísal do histórie futbalu viac ako je zvyčajné. Tentoraz neboli v hlavnej úlohe strelci gólov Miralem Pjanič a Cristiano Ronaldo, ale brankár domáceho tímu, hoci čelil len jednej strele na bránku.


Štyridsaťjedenročný Gianluigi Buffon odchytal 903. zápas klubovej kariéry, čím prekonal absolútny historický rekord jeho krajana Paola Maldiniho. Brankár majstrov sveta z roku 2006 má na konte 658 zápasov vo farbách "Juve", 220 v drese Parmy a 25 pridal počas nedávnej legionárskej anabázy vo francúzskom klube Paríž St. Germain. "Nový rekord a prekonanie legendy Paola Maldiniho je na svete. Grande Gigi!" zareagoval Juventus Turín na svojej twitterovej prezentácii.

"Cítim satisfakciu a radosť. Dva zápasy dozadu som ani len netušil, že som tak blízko rekordu. Potom som sa však dozvedel od ľudí z okolia, že som sa dostal na úroveň Paola Maldiniho," uviedol Gianluigi Buffon pre talianske médiá, cituje ho aj portál goal.com. Veľmi si váži skutočnosť, že historický rekord dosiahol ako hráč popredného mužstva vo veľkom futbale.

"Bez toho, aby som bol domýšľavý tvrdím, že som sa na túto hranicu nedostal len tak potichu, ale ako hráč na vysokej úrovni. To ma napĺňa hrdosťou." Na otázku, čomu vďačí za mimoriadnu futbalovú dlhovekosť okrem vlastných schopností, odpovedal: "Rodičom a manželke a jej zhovievavosti so mnou."

Buffon začal profikariéru v roku 1995 ako hráč AC Parma. Dlhé obdobie od roku 2001 až do súčasnosti s výnimkou jednej sezóne vo francúzskom PSG je v takmer osudovom spojení s Juventusom. V jeho drese sa stal 9-krát majstrom Talianska v Serie A a štyrikrát sa stal víťazom pohárovej súťaže Coppa Italia. V jeho bohatej zbierke klubových trofejí však chýba titul v Lige majstrov. Až trikrát bol k nemu veľmi blízko, keď Juventus podľahol svojim súperom vo finále v rokoch 2003, 2015 a 2017.