Podľa Lajčáka patrí mediácia medzi kľúčové politické mechanizmy pri prevencii konfliktov, zapájať sa majú aj mladí
27 | 09 | 2019 I SITA

Mediácia patrí medzi kľúčové politické mechanizmy pri prevencii konfliktov a pri mierovom urovnaní sporov. Konštatoval to minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Miroslav Lajčák vo štvrtok počas vystúpenia v New Yorku na podujatí Skupiny priateľov pre mediáciu.


Zároveň vyzdvihol iniciatívy, ktoré podporujú predchádzanie konfliktom, udržateľný mier a systémy skorého varovania. Mediácia môže podľa šéfa slovenskej diplomacie fungovať len vtedy, ak je inkluzívna, pričom v nej nastupuje trend využívania digitálnych technológií, kde je kľúčová aktívna účasť mladej generácie.

„Mladí ľudia musia byť aktívne zapojení do všetkých etáp budovania mieru. Mimoriadne dôležité je ich prepojenie na miestne komunity v prípade poskytovania humanitárnej pomoci a monitorovania dodržiavania ľudských práv. Mladí ľudia majú potenciál obohatiť mediačné úsilie nekonvenčnými metodológiami a inovatívnymi prístupmi,“ uviedol. V tejto súvislosti zdôraznil potrebu budovať povedomie o digitálnych technológiách, ich rozvoji, príležitostiach a zároveň aj rizikách, ktoré ponúkajú. Agentúru SITA o tom informoval tlačový odbor rezortu diplomacie.

Na pozvanie prezidenta Brookings Institution Johna Allena diskutoval šéf slovenskej diplomacie o aktuálnych otázkach medzinárodnej bezpečnosti s dôrazom na adaptáciu Severoatlantickej aliancie a posilňovania európskej obrany. Na podujatí sa venoval bezpečnostným výzvam, ktorým čelí Slovenská republika, NATO a EÚ v súčasnosti a zhodnotil možnosti zlepšenia vzťahov na globálnej úrovni.

Zároveň vyjadril záujem o čo najskoršie obnovenie stratenej dôvery v medzinárodných vzťahoch a posilňovanie systému efektívneho multilatralizmu. Následne vystúpil aj na podujatí, ktoré bolo zamerané na podporu a posilnenie všeobecného záväzku k multilateralizmu. Lajčák vo svojom vystúpení vyzval na pokračovanie v spolupráci s partnermi pri zvyšovaní efektívnosti, účinnosti, transparentnosti, zodpovednosti a reprezentatívnosti celého systému OSN.

Ďalšie vystúpenie, ktoré šéf slovenskej diplomacie absolvoval bolo v rámci dialógu k financovaniu rozvoja. Cieľom podujatia bolo identifikovať kroky potrebné k urýchleniu implementácie Agendy 2030 pre udržateľný rozvoj. Minister Lajčák zdôraznil, že efektívne financovanie rozvoja a využívanie finančných nástrojov sú základným predpokladom pre dosiahnutie ďalšieho pokroku. Kľúčom k úspechu je podľa neho mobilizácia súkromných a verejných zdrojov.

V tejto súvislosti pripomenul, že štáty a finančné subjekty majú k dispozícii súbor nástrojov (tzv. toolbox), ktorý bol vypracovaný v období, keď predsedal Valnému zhromaždeniu OSN. Toolbox slúži ako platforma na riešenie problémov spojených s financovaním rozvoja tým, že je zdrojom inšpirácie na zapojenie sa do existujúcich verejných a súkromných iniciatív. Lajčák vyzdvihol potrebu vzdelávania a vedenia mladých ľudí ku kritickému mysleniu v oblasti udržateľného rozvoja.