Českému Brankárovi v NHL dali jasnú správu: "TAM SÚ DVERE!"
27 | 09 | 2019 I Ján Prokop

Prevažnú väčšinu minulej sezóny laboroval s zdĺhavými zdravotnými problémami, kvôli ktorým nastúpil za Philadelphiu len do siedmich zápasov, takže sa pomaly zmieroval s tým, že už si v NHL nezachytá. Keď sa však v lete českému brankárovi Michalovi Neuvirth ozvali s ponukou skúšobného kontraktu v Toronte, bol nadšený a odhodlaný sa o zmluvu a miesto dvojky za Dánom Andersenom pobiť. Lenže ju nezískal. A teraz dostáva v zámorí poriadne zabrať.


Štyridsať minút. Presne toľko odohral tridsaťjedenročný rodák z Ústí nad Labem, keď nastúpil v sobotňajšej príprave proti Buffale a inkasoval dva góly. K pondelkovému zápasu na ľade Montrealu už ale Neuvirth s tímom vôbec neodcestoval. Opäť sa ozvali problémy s kĺbami, s ktorými bol pred necelým rokom a pol na operáciu.

Keď sa zámorskí reportéri pýtali kouča Mikea Babcock na dôvod Neuvirthovdj absencie, len ucedil, že český gólman sa necítil na to, aby nastúpil.

Neuvirtha na skúške v Toronte opäť zradilo zdravie a komplikácie sa ozvali aj po súboji s Buffalom. Avšak vysvetlenie, že sa necíti ísť do zápasu, poriadne vytočilo hokejového experta televíznej stanice TSN Craiga Buttona.

Niekdajší skaut Minnesoty, Dallasu a Toronta, ktorý v rokoch 2000-2003 pôsobil aj ako generálny manažér Calgary, si ohľadom Neuvirtha vôbec nebral servítky. Tak, ako je mu to vlastné.

"Že sa necíti? To nieje žiadne racionálne vysvetlenie! Keby bolo na mne, okamžite by som jeho skúšobný kontrakt ukončil. Ďakujeme veľmi pekne, že ste sa k nám pripojil na tréningový kemp, ale tamto sú dvere, "rozohnil sa v debate v štúdiu s ďalšími hokejovými expertmi.

Button pochopiteľne musel vedieť, že sa Neuvirth pred necelými dvoma týždňami opäť musel potýkať s bolesťami v kĺboch. Expert sa ale rozčuľoval, prečo brankár s 257 štartmi v NHL za Washington, Buffalo, NY Islanders a Philadelphiu verejne nepovedal, prečo po sobotňajšom dueli s Buffalom nebol schopný o dva dni neskôr nastúpiť v Montreale.

"Mať v tíme niekoho, kto vôbec nechce hrať, je tá najhoršia vec," nadobudol Button dojmu, že účastník Svetového pohára 2016 sa mohol ďalšieho štartu obávať. Pritom Neuvirth proste len nebol zdravotne v poriadku.

Len o pár hodín neskôr potom Toronto oznámilo, že Neuvirth na skúške neuspel a kontrakt nezískal.