Prezidentka Čaputová aj minister Lajčák sa stretli s krajanmi v New Jersey
23 | 09 | 2019 I SITA

Festival slovenského dedičstva v New Jersey v Spojených štátoch amerických v nedeľu navštívili prezidentka SR Zuzana Čaputová a minister Zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Miroslav Lajčák. Stretli sa tak s predstaviteľmi krajanskej komunity žijúcej v USA. "Veľmi ma teší, že udržiavajú a rozvíjajú naše tradície a aj to, že nezabúdajú na Slovensko. Želám si, aby sa s nami doma delili o svoje cenné skúsenosti, vďaka ktorým môžeme spoločne posúvať Slovensko dopredu," napísala prezidentka na sociálnej sieti Facebook.


Minister Lajčák vyzdvihol silnú spolupatričnosť slovenskej komunity a záujem na šírení tradícií kultúrneho bohatstva a slovenského jazyka v USA.

„Mládež je záruka toho, že úcta k tradičným a kultúrnym hodnotám slovenského národa nezanikne ani za hranicami slovenskej domoviny. Poďakovanie patrí predovšetkým rodičom a učiteľom, ktorí pozitívny vzťah k rodnej zemi roky prenášajú z generácie na generáciu. Som naozaj hrdý na to, že ste sa rozhodli zachovávať svoju slovenskú identitu. Vzdávate tým poctu svojim slovenským predkom a ich dedičstvu,“ uviedol vo svojom príhovore minister Lajčák.

Festival slovenského dedičstva, na ktorom si Slováci pripomínajú tradície a zvyky domova, sa v New Jersey koná už 42 rokov. Šéf slovenskej diplomacie sa na záver poďakoval organizátorom a vedúcim predstaviteľom Slovenskej ligy v Amerike za ich záslužnú prácu a za šírenie pozitívneho obrazu Slovenska v USA. Agentúru SITA o tom informoval tlačový odbor Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí SR.

Lajčák sa takisto zúčastnil na pracovnej večeri, ktorú v predvečer všeobecnej rozpravy Valného zhromaždenia OSN už tradične organizuje think tank Medzinárodný mierový inštitút (IPI). Účastníci stretnutia sa venovali bezpečnostnej situácii v regióne Blízkeho východu, osobitne izraelsko-palestínskemu konfliktu, napätiu vo vzťahoch medzi USA a Iránom, či pokračovaniu bojov v Sýrii a v Jemene. Na akcii sa zúčastňujú vybraní ministri zahraničných vecí, osobitní predstavitelia generálneho tajomníka OSN ako aj ďalší vysoko postavení hostia, informuje rezort zahraničia.