Trump vyšle do Perzského zálivu vojenské jednotky, aby chránili americkú ropu, nie spojencov
21 | 09 | 2019 I René Skalný

USA posielajú Saudskej Arábii a Spojeným Arabským emirátom posily. Vojenské jednotky sú do zámoria vyslané aby chránili americké záujmy a vyvinuli ďalší tlak na Irán, čo zvyšuje riziko náhleho a devastačného konfliktu v regióne. Vyjadrujú sa analytici.


Perzský záliv je sud s pušným prachom. Akákoľvek agresívna akcia zo strany Saudov alebo ktoréhokoľvek regionálneho hráča „môže vtiahnu USA do vojny“.

Ale Američania najskôr neskočia do ďalšieho konfliktu, zvlášť ak ide o obranu takých problémových spojencov. Povedal pre čestný profesor politických vied  na Bluefield State College - Colin Cavell.

Washington sa tým dostáva do veľmi vratkej pozície. Napriek tomu, že potencionálna vojna sa bude dať predať ako „boj za slobodu a demokraciu“, Cavell varuje, že „medzi americkými jednotkami je pomerne rozšírený pocit, že to nie je ten skutočný dôvod“.

MIMORIADNE: Saudi obvinili z útokov Irán a tvrdia, že „nemohli pochádzať z Jemenu“
Saudskoarabské ministerstvo obrany (SAE) obviňuje Irán z útokov na ropné spoločnosti Aramco vo východnej provincii Búkjak a Churajs. Podľa SAE za útokmi nie sú Húsiovia z Jemenu. Čítať ďalej
18 | 09 | 2019 | Imrich Kovačič


„Zahanbujúci útok, ktorý zdecimoval saudskú produkciu ropy opäť raz dokázal, že Rijád je extrémne závislý na americkej militantnosti, zbrojnom zásobovaní, výcvikovej, či operačnej podpory.“ Tvrdí Richard Becker z americkej anti-vojnovej koalície.

Saudská armáda nakúpila zbraňové systémy od amerických výrobcov za stovky miliónov dolárov“, vysvetľuje Becker. „Je jasné, že saudská armáda nie je silná a USA sú tam veľmi potrebné. Spolu s Iránom, ktorý v skutočnosti pre americkú armádu nie je súperom, keďže je už teraz v obkľúčení desiatkov vojenských objektov a základní, vrátane ponoriek a lietadlových lodí - ďalších zlomok jednotiek žiadny rozdiel nerobí. To ale neznamená, že tento krok nebude eskalovať krízu v regióne.“ Verí Becker.

Trump avizoval v súvislosti s útokmi na Saudskú Arábiu zdržanlivosť voči Iránu
Americký prezident Donald Trump v piatok vyhlásil, že v súvislosti s nedávnymi útokmi na saudskoarabskú ropnú infraštruktúru nemá v úmysle nariadiť okamžitý vojenský úder na Irán. Informovala o tom agentúra AP. Čítať ďalej
21 | 09 | 2019 | TASR


Argument, že vyslanie amerických jednotiek do Saudskej Arábie nejako dotlačí Irán k rokovaciemu stolu, ako v piatok vyhlásil minister obrany Mark Esper, je podľa Beckera takmer na smiech.

Rokovací stôl tvorí iniciatíva tzv. „Spoločného komplexného akčného plánu“ (ktorú tvorí Irán, EÚ, Čína, Francúzsko, Rusko, Spojené kráľovstvo, Nemecko a USA pozn. prekladateľa) plus päť ďalších. Pre Irán je nelogické, aby súhlasil s inými rokovaniami postavenými na provokáciách a šikanovaní Spojených štátov.“ Uzatvára Cavell.