Lajčák vystúpil na konferencii venovanej 30. výročiu demokratických zmien v strednej Európe
21 | 09 | 2019 I SITA

Minister zahraničných vecí a európskych záležitostí Slovenskej republiky Miroslav Lajčák sa v piatok v New Yorku zúčastnil na zasadnutí Medzinárodného poradného výboru GLOBSEC a vystúpil na konferencií venovanej 30. výročiu demokratických zmien v strednej Európe.


Hlavným cieľom podujatia bolo vytvorenie platformy pre verejný a súkromný sektor na diskusiu a identifikovanie výziev, ktoré nás čakajú v časoch prelomových zmien a obklopujú pri formovaní odpovedí a odporúčaní na predmetné výzvy. Agentúru SITA o tom informoval tlačový odbor Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí Slovenskej republiky.

„Svet sa mení, je nepredvídateľný, príliš súťaživý a často až nepriateľský. Niektoré prognózy hovoria, že do roku 2050 nebude žiadna z krajín Európskej únie patriť medzi sedem priemyselne najvyspelejších štátov sveta a jej podiel na svetovej populácii bude čoraz zanedbateľnejší. EÚ však ako celok predstavuje politickú a ekonomickú silu. Rozhodli sme sa zriecť časti našej suverenity výmenou za našu ochranu, prosperitu a zvyšujúcu sa životnú úroveň. Životaschopnosť EÚ by mala byť v našom životnom záujme“, vyhlásil na konferencii Lajčák.

Súčasťou podujatia GLOBSEC bol tiež galavečer. Organizátori na ňom slávnostne udelili ocenenia osobnostiam, ktoré mimoriadne prispeli k šíreniu slobody a demokracie v štátoch strednej Európy. Hlavným hosťom večera bola prezidentka SR Zuzana Čaputová, ktorá vystúpila s príhovorom.