Slušné Slovensko vyhasína, protesty za "novú a dôveryhodnú" vládu sú už len riedky predvolebný odvar
20 | 09 | 2019 I Peter Bachan

"Apolitická" organizácia Za slušné Slovensko dnes organizuje ďalšiu "vlnu" protestov vo viacerých mestách na Slovensku. Keď si však človek pozorne prečíta, za čo sa vlastne (stále) protestuje, ostáva mu rozum stáť.


"Naša prvá požiadavka sa vďaka odvážnej a dôkladnej práci vyšetrovateľov a prokurátorov napĺňa. Pozorne ju naďalej sledujeme," uvádza organizácia na facebookovej stránke udalosti, ktorá sa dnes (napríklad v Bratislave) uskutoční o šiestej hodine na Námestí slobody.

Pripomeňme si, čo to vlastne bola za požiadavku - "1. Nezávislé a dôsledné vyšetrenie vrážd a všetkých káuz, o ktorých Ján Kuciak písal."

Vyšetrovanie napreduje, padajú obvinenia, prokurátori o prípade informujú verejnosť skrze tlačovky, verejný záujem je obrovský a štátne orgány očividne postupujú tak, aby boli vinníci potrestaní. Dá sa teda povedať, že Za slušné Slovensko si môže právom pripisovať zásluhy v celom tomto "dejstve", keďže aj vďaka tejto organizácii padla vláda expremiéra Roberta Fica.

SLUŠNÉ SLOVENSKO IDE DO ULÍC: Zhromaždenia plánujú na výročia Nežnej revolúcie a vraždy Kuciaka
Iniciatíva Za Slušné Slovensko dnes na výročie vpádu vojsk Varšavskej zmluvy oznámila rovno dve zhromaždenia - prvé bude počas 30. výročia Nežnej revolúcie, druhé sa bude konať dva roky po vražde novinára Jána Kuciaka a Martiny... Čítať ďalej
21 | 08 | 2019 | Peter Bachan


Dnes to už ale je len predvolebné priživovanie sa nevýznamnými protestami, ktorých načasovanie nemá ani poriadny symbolický význam a sú skôr len takým malým testom vôd občianskej spoločnosti, keďže sa Slušní ešte len chystajú na ich najväčšiu "šou" - 30. výročie Nežnej revolúcie, kde sa rozbehne naplno predvolebné masírovanie "slušnými" kandidátmi, ktorých si organizácia odobrila.

"Druhá požiadavka – nová a dôveryhodná vláda – získava na dôležitosti každou ďalšou odhalenou kauzou, ako aj prichádzajúcimi voľbami. Chceme vládu, ktorá je založená na demokratických princípoch a nemá prepojenia na organizovaný zločin. Vládu, ktorá dokáže obnoviť dôveru ľudí v štátne inštitúcie," uvádza ZSS ďalej v popise udalosti.

Nie, nie je to o nedostatku znalostí o tom, ako funguje politika na Slovensku - veď riadne voľby nás čakajú už vo februári 2020. Ak by aj predsedu Národnej rady náhodou "slušne osvietilo", voľby by prišli len o pár týždňov skôr, než sú pôvodne naplánované. Požadovať teda s vážnou tvárou "novú a dôveryhodnú vládu" pomaly v predvečer volieb nie je len amaterizmom, ale aj dôkazom ideovej vyprázdnenosti tejto organizácie. Prinajlepšom.

Myšlienkovým konštrukciám o tom, kto "ťahá za nitky" Slušného Slovenska, sa ale budeme venovať v inom článku, kde na to bude priestor. Ale späť k veci.

Kto sú ale tí, ktorí by reprezentovali "novú a dôveryhodnú vládu"? Kto by ich vyberal? Na základe čoho bude niekto slušný a dôveryhodný, a kto by o tom rozhodoval? Tieto otázky si kladie každý zdravo zmýšľajúci človek na Slovensku, to už ale Farskú zrejme na školení v Spojených štátoch nemali ako naučiť.

Beblavý a "slušná" Farská sa "náhodou" stretli v USA spoločne s americkým vojnovým jastrabom. Náhoda?
Jedna z popredných tvárí antifašistického tábora, aktivista Robert Mihály, uverejnil na facebooku fotografiu s priloženým textom, ktorý ešte poriadne rozvíri mnohé "slušné" kruhy a vytvorí nové názorové konflikty. Čítať ďalej
21 | 07 | 2019 | Peter Bachan


Dokonca aj bývalý organizátor protestov Juraj Šeliga je v tomto prípade omnoho "slušnejší" než organizátori, ktorí budú dnes stáť na námestiach - Šeliga aspoň išiel s kožou na trh a dal sa ku Kiskovi bez výhovoriek či veľkého teátra s odhodlaním znášať priame útoky, ktoré sú neoddeliteľnou súčasťou politickej kultúry na Slovensku.

Je teda paradoxom, že ten "najslušnejší" sa ukázal byť práve ten, ktorý rúšku slušnosti radšej odhodil. Viacerí by si mohli zobrať od neho príklad, a to čím skôr - zavádzanie verejnosti je predsa niečo, proti čomu ZSS údajne bojuje... či?

Ťahá ho to ku Kiskovi? Šeliga zbalil kufre, odstupuje ako hovorca slušného Slovenska
Juraj Šeliga už nebude vystupovať ako hovorca iniciatívy Za slušné Slovensko a rozhodol sa, že z nej odstupuje. Novou hovorkyňou bude Eva Lavríková, ďalšími hovorcami ostávajú Karolína Farská a Ján Gálik. TASR o tom informovala Lavríková.... Čítať ďalej
03 | 06 | 2019 | TASR