Slovanu hrozí, že aj proti Wolverhamptonu doma nastúpi bez dospelých divákov
20 | 09 | 2019 I SITA

 Futbalový klub ŠK Slovan Bratislava možno absolvuje aj druhý domáci zápas v skupinovej fáze Európskej ligy 2019/2020 bez platiacich divákov na tribúnach. Európska futbalová únia (UEFA) najprv nariadila Slovanu odohrať dva zápasy pred prázdnymi tribúnami, pretože priaznivci Slovana sa v súbojoch proti čiernohorskej Sutjeske Nikšič a kosovskému KF Feronikeli nevyvarovali homofóbnemu, antisemitskému a diskriminačnému správaniu. Po odvolaní vedenia klubu UEFA druhý zápas zmenila na podmienečný s odkladom na jeden rok. Informáciu priniesol oficiálny web Slovana.


Prišiel však ďalší trest od UEFA, tentokrát xenofóbne pokriky fanúšikov Slovana počas domáceho duelu proti gréckemu tímu PAOK Solún. Slovan podľa nariadenia má odohrať ďalší súboj v Európskej lige bez divákov a musí zaplatiť pokutu 50-tisíc eur. Vedenie bratislavského klubu sa prostredníctvom právnika odvolalo a čaká na rozhodnutie UEFA. Ak Slovan neuspeje, tak 24.10. proti anglickému Wolverhamptonomu nemôže rátať s podporou dospelých fanúšikov z tribún.

"Belasí" vo štvrtok 19. 9. odohrali domáci zápas K-skupiny EL proti tureckému Besiktasu Istanbul (4:2) bez platiacich divákov. Normy v tomto prípade umožnili prístup deťom do 14 rokov a na Tehelnom poli sa ich zišlo z rôznych škôl či futbalových klubov takmer 6-tisíc.

"ŠK Slovan sa dobrovoľne prihlásil do súťaží organizovaných pod hlavičkou UEFA, čo znamená, že klub automaticky rešpektuje stanovené pravidlá. Rozhodnutia o odohratí zápasov bez divákov nás netešia, ale prostredníctvom odvolaní sme vyvinuli maximálne úsilie na ich zmiernenie a zmenu, čo sa napokon v prvej veci vďaka kvalitnej práci nášho advokáta čiastočne podarilo. Akékoľvek konečné rozhodnutia o treste musíme však prijať ako fakt a ani klubu, fanúšikom a taktiež atmosfére v mužstve by nepomohli komentáre o tom, či je trest adekvátny alebo nie. Čo však môžeme zmeniť, je naša spoločná budúcnosť. Pokiaľ totiž naše mužstvo bude o rok, dva či tri opäť v Európe úspešné a prebojuje sa minimálne do skupinovej fázy, tak bez zmeny určitých vecí sa zopakuje rovnaký scenár. Musíme si uvedomiť, že v rámci UEFA sú akékoľvek rasistické, homofóbne či nenávistné prejavy najzávažnejším prečinom a sú veľmi tvrdo trestané. Takže ak sa zopakujú podobné prejavy, ktoré sme vyššie spomínali, opäť by sa stalo, že by sme v skupinovej fáze hrali zápasy bez divákov. Fanúšikov vyzývame, aby rešpektovali pravidlá UEFA a v prípade, že s nimi majú problém, aby nenavštevovali tieto zápasy, pretože klub i ostatní fanúšikovia na týchto jednotlivcov opäť kruto doplatí. Klub zároveň informuje, že v prípade, ak by sa akýkoľvek podobný prejav zopakoval, bude nekompromisne postupovať v rámci všetkých legislatívnych možností. Vážime si podporu všetkých fanúšikov a samozrejme sme si vedomí, že hnacím motorom atmosféry je kotol (C-sektor), ktorý na štadióne vytvára fantastickú atmosféru a preto nedopusťme, aby jednotlivci kazili fantastickú prácu či už kotla, všetkých fanúšikov a hráčov," uvádza sa na webe Slovana.