"Putin je démon ktorého vyženie jedine šaman!"
20 | 09 | 2019 I Ján Prokop

Policajti na Sibíri zadržali šamana Alexandra Gabyševa, ktorý od jari pochodoval z Jakutska do Moskvy s cieľom vyhnať z Kremľa ruského prezidenta Vladimira Putina. Informovala o tom agentúra Interfax.


Gabyšev vyrazil na cestu z Jakutska v marci. Ťahal za sebou malý dvojkoliečkový domček, v ktorom mal uložené všetky svoje osobné veci vrátane tradičnej jurty, v ktorej prespával. Tempom 20 kilometrov za deň hodlal dosiahnuť do ruskej metropoly v auguste 2021.

Putina považuje za démona, ktorého môže vyhnať jedine šaman. "Žiaden politik to nedokáže," povedal sibírsky duchovný pre BBC.

Postupne nabral skupinu prívržencov a s nimi v lete dorazil do tritisíc kilometrov vzdialeného Buriatska. Tam ho miestni šamani chceli presvedčiť, že nepostupuje správne. Tiež vrchný ruský šaman Kara-OOL Dopčun-nsko proti nemu vystúpil a vyhlásil ho samozvancom.

https://www.youtube.com/watch?time_continue=87&v=yG5iBQ-Aph0

Jeho cestu medzitým na internete začali sledovať státisíce ľudí, ktorí na ňu tiež finančne prispievali. Keď polícia zatkla dvoch Šamanovi prívržencov, v burjatskej metropole Ulan-Ude to vyvolalo demonštráciu, ktorá sa potom spojila s protestom proti priebehu a výsledku komunálnych volieb, v ktorých zvíťazil prokremeľský kandidát.

Šaman putoval ďalej, ale na hraniciach buriatskej a Irkutskej oblasti ho zatkla polícia, čo neskôr potvrdili zamestnanci ministerstva vnútra. Vraj bol hľadaný pre spáchanie zločinov v Jakutsku. Tam ho prevezú najbližším leteckým spojom.