Irak nevstúpi do proti-iránskej námornej misie
20 | 09 | 2019 I Marek Molnár

Saudská Arábia a Spojené štáty budujú podporu pre medzinárodnú námornú bezpečnostnú misiu v Perzskom zálive, avšak Irak sa k tejto misií nepripojí.


Vo vyhlásení cez štátnu irackú spravodajskú agentúru vo štvrtok ministerstvo zahraničných vecí krajiny uviedlo, že Irak sa nepripojí k žiadnym silám hliadkujúcim vodné cesty v Perzskom zálive, najmä nie k akémukoľvek židovskému štátu.

Iracký minister zahraničných vecí Mohammad Ali al-Hakim telefonicky rozprával aj so svojím iránskym kolegom Javadom Zarifom, pričom táto dvojica diskutovala o bilaterálnych problémoch.

Saudská Arábia a Spojené arabské emiráty sa podpísali k misii pod vedením USA po sobotných útokoch na ropné rafinérie Saudskej Arábie. Saudská Arábia a množstvo popredných predstaviteľov USA obviňujú Irán z útokov, pričom americký minister zahraničných vecí Mike Pompeo označil tento incident za „vojnový akt“. Irán odmieta akúkoľvek zodpovednosť a poukazuje na vyhlásenie húsijských povstalcov v Jemene, ktorí si pripisujú zásluhy za tento útok.

Námorná misia vznikla kvôli niekoľkým letným útokom na ropné tankery v Hormuzskom prielive, strategicky dôležitej vodnej ceste, ktorou prechádza okolo štvrtina všetkých svetových ropných tankerov. Británia, Austrália a Bahrajn sa už prihlásili, zatiaľ čo Japonsko uviedlo, že môže do regiónu vyslať vlastnú námornú silu.

Izrael ešte nezaslal do misie žiadne plavidlo, ale údajne poskytuje spravodajskú pomoc.

Zatiaľ čo Irán a Irak boli v nedávnej minulosti smrteľnými nepriateľmi - ktorí v 80. rokoch minulého storočia bojovali v ničivej osemročnej vojne - vzťahy medzi týmito krajinami sa už zlepšili. Iránsky minister zahraničia Zarif v máji navštívil Bagdad, aby posilnil tieto vzťahy, pričom navrhol regionálny pakt o neútočení s Bagdadom.

O mesiac skôr sa iránsky prezident Hassan Rouhani stretol s irackým premiérom Adelom Abdul-Mahdím a zaviazal sa rozšíriť dvojstrannú obchodnú a bezpečnostnú spoluprácu s bývalým nepriateľom Teheránom.

India sa môže stať víťazom v obchodnej vojne medzi USA a Čínou
Indické hospodárstvo by mohlo vyťažiť až 11 miliárd dolárov, pretože niektorí medzinárodní výrobcovia presúvajú výrobu do Indie kvôli obchodnému napätiu medzi Washingtonom a Pekingom. Čítať ďalej
19 | 09 | 2019 | Marek Molnár