Tender na záchranky sa podľa SaS uskutočnil v rozpore so zákonom
19 | 09 | 2019 I SITA

 Tender na záchranky sa podľa názoru strany SaS uskutočnil v rozpore so zákonom. Strana je presvedčená, že sa mal odohrať podľa zákona o verejnom obstarávaní, a nie podľa zákona o poskytovateľoch zdravotnej starostlivosti. Na tlačovej besede to vo štvrtok uviedla poslankyňa NR SR za SaS a tímlíderka strany pre zdravotníctvo Jana Cigániková.


Ako dodala, Slovensko je viazané európskou smernicou o verejnom obstarávaní. "Preto všetky subjekty, ktoré uzatvárajú odplatné zmluvy uhrádzané z verejných zdrojov, čo je aj tento prípad, musia súťažiť podľa tohto zákona a výnimkou nie je ministerstvo ani Úrad pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou (ÚDZS)," konštatovala Cigániková.

Nestačí podľa nej uplatňovať iba samotný postup podľa zákona o poskytovateľoch, ale ten musí plne rešpektovať zákon o verejnom obstaraní, úrad teda musí vysvetliť, aké úkony ako verejný obstarávateľ vykonal. V prípade, že nepostupoval podla zákona o verejnom obstarávaní, musí vysvetliť, prečo takýto postup zvolil.

"Lehota na vysvetlenie bola päť pracovných dní po tom, ako sa o to začal zaujímať Úrad pre verejne obstarávanie, no ďalšie informácie k tejto téme neboli zverejnené. Podľa mojich zistení môžeme prísť k záveru, že nielen ÚDZS v súčasnosti, ale aj ministerstvo v minulosti porušovali zákon o verejnom obstarávaní," uviedla Cigániková. Verejné obstarávanie je podľa nej schopné zabezpečiť súťaž, ktorá je transparentnejšia a spravodlivejšia než "pocitové videnia členov komisie na akejsi súťaži krásy, ktorú na záchranky zorganizoval úrad pre dohľad".

V súťaži na sieť záchranných staníc boli podľa predsedu SaS Richarda Sulíka vo výberovej komisii ľudia, ktorí sú prepojení s účastníkmi súťaže. "Súčasný majiteľ víťaznej firmy Life Star Emergency (LSE) Miroslav Micski v minulosti podnikal s jedným členom komisie, bývalým štátnym tajomníkom ministerstva zdravotníctva Máriom Miklošim," uviedol Sulík. Ako informoval, súťaž mala byť vyhlásená celkom iným spôsobom. "Prsty majiteľov nových záchraniek siahajú ešte ďalej, k firmám, ktoré už mali v minulosti problémy so zákonom," podotkol Sulík.

"Stále u mňa pretrváva pocit, že možno nie všetko zbehlo, ako malo zbehnúť. Mrzí ma, že takéto podozrenia a obvinenia padajú," uviedla ministerka zdravotníctva Andrea Kalavská vo štvrtok na tlačovej konferencii. Otázku odvolania predsedu ÚDZS Tomáša Haška v sebe podľa jej slov ešte neuzavrela. "Nemám rada stínanie hláv kvôli niečomu, ale je pravda, že to vrhá tieň podozrenia," informovala ministerka. Ako dodala, táto súťaž sa nemôže realizovať podľa zákona o verejnom obstarávaní.

Ako informoval generálny tajomník služobného úradu ministerstva zdravotníctva Jozef Ráž, rovnako ako bolo poslancom odopreté dostať sa k informáciám o súťaži na záchranky, bolo to odopreté aj ministerstvu. "Čakáme, ako sa k tomu postavia inštitúcie, ktoré majú v tomto štáte právo túto spoločnosť preskúmať," dodal Ráž.

Úrad pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou v reakcii uviedol, že novelou zákona o poskytovateľoch zdravotnej starostlivosti mu bola daná kompetencia na uskutočnenie výberových konaní na vydanie povolenia na prevádzkovanie ambulancie záchrannej zdravotnej služby (ZZS). Zároveň mu novela stanovila povinnosť vyhlásiť výberové konanie na vydanie povolení najneskôr do 15. júna 2019. Ako ďalej uviedol, danú legislatívnu zmenu iniciovalo ministerstvo zdravotníctva bez širšej diskusie. Úrad novú kompetenciu namietal v rámci pripomienkového konania, pričom MZ SR nezdôvodnilo tento krok, ani prínos takejto zmeny.

V stanovisku sa ďalej uvádza, že vydávanie povolení na prevádzkovanie ambulancií ZZS je výkon štátnej správy, túto kompetenciu vykonávalo MZ SR. Úrad bol zriadený zákonom ako nezávislá inštitúcia. Úrad bol preto názoru, že kompetencia vydávania povolení na prevádzkovanie ambulancií ZZS nemala prejsť na úrad a úrad si mal zachovať postavenie kontrolného orgánu. Vzhľadom na to, že niektoré ambulancie ZZS končili svoju prevádzku už koncom augusta 2019, bolo podľa úradu nevyhnutné zrealizovať proces vydávania nových povolení v záujme zabezpečenia kontinuálneho poskytovania urgentnej starostlivosti na celom Slovensku.

Ako ďalej uviedol ÚDZS, výberovej komisii sa podarilo vybrať úspešných uchádzačov na všetkých 328 staníc ZZS a predísť tak opakovaniu situácie z roku 2013, kedy MZ SR nestihlo vydať všetky povolenia a dva kraje ostali na niekoľko dní nepokryté vrtuľníkovou ZZS. Tvrdenie strany Sloboda a solidarita, že „tender na záchranky sa uskutočnil v rozpore so zákonom“ svedčí podľa úrad o neznalosti faktov a zákona. Úrad trvá na tom, že výberové konanie zrealizoval profesionálne, zodpovedne a v súlade so zákonom. Úrad aj v súvislosti s odchodom doterajšieho najväčšieho poskytovateľa ZZS zabezpečil kontinuálne poskytovanie urgentnej zdravotnej starostlivosti na celom území Slovenska.