Úrad verejného zdravotníctva upozorňuje na infekčné ochorenia u detí
18 | 09 | 2019 I SITA

 Úrad verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR upozorňuje rodičov, aby chránili deti pred infekčnými ochoreniami. Počet akútnych respiračných ochorení sa totiž každoročne po prázdninách výrazne zvýši, pričom najväčšiu skupinu chorých tvoria päťročné deti.


Podľa odborníkov najjednoduchšia prevencia proti vírusom a baktériám je dôkladné a časté umývanie rúk. Rodičom preto odporúčajú deti naučiť hygienickým návykom, môžu tak predísť respiračným ochoreniam, zažívacím ťažkostiam, aj hepatitíde typu A. Agentúru SITA o tom informovala Jozefína Kaššová z ÚVZ SR.

Schopnosť organizmu päťročných detí odolávať rôznym patogénom ešte nie je dostatočne vyvinutá a po nástupe do škôlky ochorejú aj viackrát. „Materská škola je potenciálne rizikové prostredie pre rýchle šírenie niektorých infekčných, ale aj parazitárnych ochorení. Imunitný systém detí ešte nie je vyvinutý, preto sú náchylnejšie ochorieť,“ vysvetlila vedúca Sekcie ochrany a podpory zdravia a špecializovaných činností ÚVZ SR Jana Hamade. Dodala, že medzi najčastejšie detské ochorenia patria zápaly horných dýchacích ciest, šarlach, hnačkové ochorenia a ovčie kiahne.

Deti si rady dávajú do úst hračky alebo iné predmety, všetko skúmajú, a tak sa ľahko do organizmu dostanú rôzne patogény. „Reakcia imunitného systému dieťaťa na primárnu infekciu, s ktorou sa ešte nestretlo, býva prudká, odolnosť získa až po určitom čase, keď si organizmus zvykne na bakteriálnu flóru, ktorá sa vytvorí v kolektíve. Priebeh ochorenia potom už nie je taký závažný a zmierni sa aj počet ochorení.

Najjednoduchšou prevenciou je časté umývanie rúk, až 80 percent infekcií sa šíri špinavými rukami. Obranyschopnosť organizmu posilní aj pravidelný pohyb, zdravá strava, predovšetkým dostatok zeleniny a ovocia. Najúčinnejšiou prevenciou proti takýmto infekčným ochoreniam je očkovanie dieťaťa v rámci povinného očkovania zodpovedajúce jeho veku a podľa očkovacieho kalendára,“ zdôraznila Hamade.

„Každý deň musí zodpovedná osoba v škôlke zistiť zdravotný stav detí. Dieťa, u ktorého je podozrenie, že je choré, prijme iba na základe vyšetrenia jeho zdravotného stavu príslušným ošetrujúcim lekárom. Ak sa príznaky akútneho prenosného ochorenia prejavia u dieťaťa počas dňa, musí zodpovedná osoba dieťa izolovať od ostatných, zabezpečiť dočasný dohľad a okamžite informovať jeho zákonného zástupcu,“ zdôrazňuje odborníčka. Pripomína, že dieťa sa má do kolektívu vrátiť až po úplnom vyliečení.