Čistky v NAKA. Vedenie sa postupne zbavuje súčasných policajtov
18 | 09 | 2019 I Gabriel Matta
Mnohí policajti sa ozvali redakcii TV Markíza s tým, že v NAKA nastávajú čístky a súčasné vedenie sa zbavuje súčasných policajtov. Niektorí z nich však boli mimoriadne povýšení a mnohí odmeňovaní. Majú vraj rozpracované prípady aj na medzinárodnej úrovni.

 

V Národnej kriminálnej agentúry údajne prebiehajú čístky. Informoval o tom portál TV Noviny. Vedenie NAKA sa podľa niektorých policajtov, zbavuje súčasných zamestnancov a preraďuje ich na krajské či okresné riaditeľstvá. Väčšinou sú to príslušníci, ktorí pracujú v teréne pre bratislavskú Národnú protidrogovú jednotku. Dokonca hovoria, že týmto krokom znefunkčnia jej chod.

Policajný prezident avizoval reorganizáciu NAKA a presuny majú podľa všetkého súvisieť s týmto procesom. Z Národnej protidrogovej jednotky v Bratislave má odísť až polovica zo súčasných 14 policajtov. Ide o operatívcov, teda tých, ktorí pracujú v teréne. Ich úlohou je prichádzať s informáciami, odhaľovať organizované skupiny, ktoré kšeftujú s omamnými látkami a spolupracovať na čistení ulíc od drog aj na medzinárodnej úrovni. Stáli napríklad za nedávnym zadržaním vyše kila heroínu v Hamuliakove. Vlani odhalili obrovské marihuanové pole na juhu Slovenska. Ppoznajú terén, majú roky skúseností a spĺňajú všetky požiadavky pre prácu na Národnej kriminálnej agentúre. Iní však boli mimoriadne povýšení a odmenení.

Riaditeľom NAKA sa v máji stal Branislav Zurian. Avizoval, že sa bude snažiť, aby v útvare robili policajti, ktorí vzbudzujú rešpekt nielen odbornosťou, ale aj skúsenosťami. "Budem chcieť, aby na NAKA robili naozaj tí najlepší z najlepších," hovoril Zurian ešte v máji tohto roka.

"S poľutovaním musíme konštatovať, že na základe analýz jednoznačne vyplýva, že Národná protidrogová jednotka konkrétne expozitúra Bratislava mala najslabšie výsledky v porovnaní s ostatnými expozitúrami je to osem prípadov, ktoré išli do trestného konania ročne, pri počte 15 pracovníkov, čo je o polovicu menej ako na iných expozitúrach, takže jednoznačne tieto výsledky hovoria za všetko," uviedol hovorca policajného prezídia Michal Slivka.

Policajti tvrdia, že vedenie NAKA takto od prvého októbra ochromí chod protidrogovej jednotky v Bratislave. Majú vraj rozpracované prípady aj na medzinárodnej úrovni. Navyše podľa nich sa celkový počet tabuľkových miest v novej organizačnej štruktúre nemení.