NOVÉ KOČNEROVINY: Jankovská, Bödör, a dokonca aj Bugár! Ten však všetko zaprel
17 | 09 | 2019 I Peter Bachan

Kočnerove správy sa niekedy zdajú byť prorocké - o čom sa bavil s ľuďmi, to sa aj stávalo. No vie vždy.


„Som zvedavý, či prejde tento týždeň Monika do Súdnej rady,“ písal Kočner Bödörovi 16. októbra 2017. V tom čase bola októbrová schôdza parlamentu.

Na 17. októbra bola naplánovaná voľba člena Súdnej rady, kam sa Smer snažil pretlačiť práve Moniku Jankovskú. Navrhoval ju predseda ústavnoprávneho výboru Róbert Madej, známy to Smerák z východu, ktorý má aj spoločnú fotku s Antoninom Vadalom. Žitňanská pohrozila demisiou a vyhrala.

PORIADNY TRAPAS REMIŠOVEJ: Malý prešľap ju stál poriadnu kritiku od Matoviča!
Poslankyňa Národnej rady Veronika Remišová si poriadne zavarila. Kvôli jednej malej chybičke sa teraz na nej smejú viacerí politici. Čítať ďalej
17 | 09 | 2019 | Peter Bachan


Žitňanská nedávno v rozhovore pre Denník N povedala, že za Jankovskú ako členku Súdnej rady loboval osobne Robert Fico. „Politicky vyjednával. Veď to trvalo takmer rok. Asi si myslel, že ma nakoniec presvedčí,“ povedala pre Žitňanská s tým, že zo strany Fica nepadali nijaké argumenty.

V deň, keď Most-Híd oznámil, že chce dohodu o predčasných voľbách, písal Kočner Bödörovi: „Ak padne Most, treba urobiť Harabina alebo Cupera ministrom spravodlivosti. Asi lepšie Cuper a riadila by to Monika. A dovládneme a splníme akčný plán.“ Bolo to 12. marca 2018.

To, že Smer pustil Harabina k vode, Kočnera hnevalo. Ako chybu strany to písal Zsuzsovej, ale aj Bödörovi. Podobne ho rozčuľovalo aj to, že sa Smer nezastal jeho kamaráta a bývalého generálneho prokurátora Dobroslava Trnku. Považoval to za dve najväčšie chyby Smeru.

16. marca 2018, deň potom, čo prezident Kiska vymenoval novú vládu Petra Pellegriniho. Ministrom spravodlivosti sa stal Gábor Gál. Kočner od Bödöra chcel, aby dostala Jankovská nové kompetencie.

„Ak dostane Monika tie kompetencie, tak vieme do dvoch rokov odsúdiť Gambina, aj Vlekára.“

SaS si vytvorením platformy začala písať vlastný epitaf. Ak ho vôbec stihne dokončiť
Jozef Mihál vyhlásil, že za napätím v strane je jej podpredseda Ľubomír Galko, ktorý má predsednícke ambície. Súhlasí s ním aj europoslankyňa Nicholsonová. Galko však nie je práve nadšený. Čítať ďalej
17 | 09 | 2019 | Peter Bachan


„Monika má dnes pod sebou odbor ochrany spotrebiteľa. Ten by si chcela ponechať a k tomu pridať dve veci – sekciu dohľadu – odbor rozvoja rezortných ľudských zdrojov. To je minimum, čo musíme mať pod kontrolou. Ale ak by jej chceli dať niečo viac, tak by bolo dobré mať ešte odbor väzenstva. Posielam ti aj organizačnú štruktúru, aby si videl, že Monča nemala nič a všetko riadila Kolíková. Povedz Bélovi, že sa potrebujeme do dvoch rokov vysporiadať s pár kok…i (vieš ktorými) a vyriešiť pár veľkých žalôb na redakcie. A samozrejme, keď bude Béla čokoľvek potrebovať (napr. pichnúť niekomu decko za sudcu, ale aj iné) budeme mu k dispozícii. Lebo to GG nevie riešiť,“ avizoval Bödörovi Kočner. Prečo Kočnerovi záležalo na odbore rozvoja ľudských zdrojov?

Podľa bývalej štátnej tajomníčky Márii Kolíkovej (Za ľudí) je to odbor, ktorý okrem iného zabezpečuje podklady na výberové konania na sudcov, vyšších súdnych úradníkov a aj v budúcnosti justičných čakateľov.

„Sekcia dohľadu je o výkone kontroly súdov, sudcov, notárov, exekútorov, advokátov, ale aj znalcov z pohľadu férového procesu. Je osobitne dôležité, aby kontrola prebiehala tak, že sa nezasahuje do nezávislosti súdov,“ hovorí Kolíková.

Jana Teleki: Pojednávania vo veci zmenky obnažujú postupne praktiky spoločnosti Markíza
17 | 09 | 2019 | Jana Teleki


„Ak sa kompetencie ministerstva vykonávajú nekalo, výsledkom môže byť šikanózne konanie vedené mimo hraníc zákona. Je osobitne dôležité, aby takúto sekciu riadili čestní a morálne zdatní ľudia,“ dodala.

Kočner mal potom s odborom dohľadu ďalšie plány, z ktorých nie je jasné, čo mal presne na mysli.

Z komunikácie, ktorú má Denník N k dispozícii, nie je jasné, či sa Bödör v tejto veci nejako angažoval, Jankovská však nové kompetencie nezískala.

Predseda Mostu-Híd Bugár odmieta, že by ho Bödör v tejto veci na niečo nahováral. Bugár povedal, že už v prvej Dzurindovej vláde musel riešiť to, že sa naňho viacerí ľudia odvolávali napríklad pri rokovaniach s ministrami. Zaviedol potom to, že ten minister vždy povedal, že si to u Bugára overí a potom to podľa neho prestalo.

BUGÁR V KONCOCH: Mladým ponúka miesta v predsedníctve, žeby už balil kufre?
Dnešný snem strany Most-Híd bude buď plný prekvapení alebo recyklovaných prázdnych fráz. Najskôr však oboje - Bugár už hrá "all-in". Čítať ďalej
14 | 09 | 2019 | Peter Bachan