Trump čaká od Rijádu označenie vinníka ropného útoku. USA sú pripravené "zjednať poriadok“
16 | 09 | 2019 I Imrich Kovačič
Americký prezident Donald Trump hovorí, že Washington má „dôvod veriť“, že pozná pozadie, ktoré stojí za útokmi na ropné rafinérie v Saudskej Arábii, a je pripravený reagovať, ale až po potvrdení Rijádom.



„Bola napadnutá produkcia ropy v Saudskej Arábii. Existuje dôvod domnievať sa, že vinníka poznáme. V závislosti od jeho overenia však čakáme na to, aby aj kráľovstvo označilo, kto je podľa nich príčinou tohto útoku a za akých podmienok budeme ďalej postupovať! “ twítoval v neďeľu Trump. 




„MNOHO ROPY!“, Dodal v následnom twíte.



Hoci sa k obom útokom na saudské ropné rafinérie prihlásili povstaleckí Houtiovia z Jemenu, Washington okamžite ukázal prstom na Teherán, pričom tvrdil, že útok bol príliš komplexný a príliš ničivý na to, aby ho koordinovali "iba" rebeli z Jemenu. Jeden z vysokých predstaviteľov povedal pre agentúru Reuters, že americké spravodajské služby veria, že útok pochádza skôr z Iraku a Iránu, než z oblasti kontrolovanej Houthiami.






Trumpovo oznámenie prichádza krátko po tom, ako oznámil, že „v prípade potreby“ je pripravený uvoľniť núdzové ropné rezervy, aby kompenzoval 50-percentný pokles výroby zo strany Saudskej spoločnosti Aramco, ktorého najväčšia ropná továreň v Abqaiq bola poškodená v dôsledku sobotných ranných útokov.

Rijád zatiaľ neoznačil páchateľa týchto útokov a nazval ich "teroristickými útokmi", ktorých cieľom je prerušiť dodávky ropy na celom svete. Teherán odmietol obvinenia Washingtonu a poprel svoju účasť na útokoch. Americké tvrdenia nazval „maximálnymi lžami“ a vyhlásil, že je pripravený sa brániť, ak vypukne vojna.

Začiatkom tohto týždňa Trump povedal, že „nemáproblém“ stretnúť sa s iránskym prezidentom Hassanom Rouhanim počas Valného zhromaždenia OSN. Americký minister zahraničných vecí, Mike Pompeo ešte v utorok informovala novinárov, že „prezident jasne uviedol, že je pripravený stretnúť sa bez akýchkoľvek podmienok.“

V nedeľu sa však ukázalo, že Trumpov postoj je v rozpore s jeho vlastným najvyšším predstaviteľom diplomacie a vyhlásenie, že je ochotný sa stretnúť s Iránom "bez podmienok" označil ako "falošnú správu."








„To je nesprávne vyhlásenie (ako obvykle!)“ Twítol.