Západoafrickí lídri ohlásili uvoľnenie miliardy dolárov na boj proti džihádistom
15 | 09 | 2019 I TASR

Lídri štátov západnej Afriky ohlásili v sobotu na summite v Burkine Faso plán v hodnote jednej miliardy dolárov (900 miliónov eur), ktorým chcú čeliť rastúcemu problému džihádistického násilia v danom regióne. Informovala o tom tlačová agentúra AFP.


Nigerský prezident Mahamadou Issoufou sa vyjadril, že 15-členné Hospodárske spoločenstvo západoafrických štátov (ECOWAS) sa rozhodlo mobilizovať "finančné zdroje do výšky jednej miliardy dolárov na boj proti terorizmu". Plán na roky 2020 - 2024 predpokladá vytvorenie fondu na podporu samostatných i spoločných vojenských operácií zúčastnených krajín.

Uvedený zámer bol ohlásený na záver summitu ECOWAS v burkinskom hlavnom meste Ouagadougou, na ktorom sa zúčastnili aj lídri nečlenských krajín Mauritánia a Čad. Podrobnosti majú byť predstavené na ďalšom summite ECOWAS, ktorý sa očakáva v decembri.

Boj proti silnejúcej vlne džihádistického násilia v západoafrickom regióne bol doteraz obmedzovaný práve nedostatkom financií, pripomenula AFP. Päť krajín (Burkina Faso, Čad, Mali, Mauritánia a Niger) vytvorilo ešte v roku 2014 pre tento účel zoskupenie známe ako G5 Sahel, ktoré podporuje aj bývalá koloniálna mocnosť Francúzsko.

Predstavitelia ECOWAS rokujú o boji proti islamskému extrémizmu
Predstavitelia 15 krajín patriacich do Hospodárskeho spoločenstva západoafrických štátov (ECOWAS) sa stretli v Burkine Faso, aby prediskutovali boj proti islamskému extrémizmu. Čítať ďalej
14 | 09 | 2019 | SITA