Prešlo 20 rokov od série teroristických útokov v Rusku, ktoré si vyžiadali množstvo obetí
15 | 09 | 2019 I Tomáš Kubec

September 1999 bol jedným z najstrašnejších mesiacov modernej histórie Ruska. V období kratšom ako dva týždne sa v krajine odohrali štyri samostatné bombové útoky a zdá sa, že táto vlna náhodného násilia nekončí.


13. september, presne pred 20 rokmi, bol najkrvavejším dňom v mesiaci, ktorý bol pre Rusov plný smútku a strachu. Obrovský výbuch v suteréne jedného z bytoviek v Moskve, zrovnal so zemou celý dom. 124 ľudí zahynulo a iba siedmym sa podarilo prežiť. Odborníci odhadujú, že tento rozsiahly výbuch spôsobilo 300 kg TNT.


Následky bombového výbuchu v Moskve 13. septembra 1999. © Sputnik


Úmrtia a spôsob, akým k nim došlo, boli kópiou toho, čo sa stalo len niekoľko dní skôr a to iba o šesť kilometrov ďalej. Výbušniny maskované ako vrecia cukru boli prepašované do prenajatého bytu a detonácia bola načasovaná na neskorú noc, aby sa maximalizoval jej ničivý zásah. Asi 106 ľudí bolo zabitých a takmer 700 zranených. Rusi si pripomínajú túto udalosť dodnes, aby si uctili obete útokov.

K počiatočnému útoku došlo v meste Buynaksk v ruskej južnej republike Dagestan 4. septembra. Pri dome, kde žili rodiny ruských vojakov, bolo zaparkované nákladné auto s podomácky vyrobenými výbušninami a večer bolo auto vyhodené do vzduchu. O život prišlo 64 ľudí. Ďalšia bomba s nákladným autom bola nájdená vedľa nemocnice a mala byť zameraná na pozostalých. Našťastie táto časť plánu bola včas zmarená, čím sa zabránilo ďalšiemu stupňovaniu počtu obetí.

Snowden vydáva memoáre. Vysvetľuje, prečo vyzradil tajné informácie
14 | 09 | 2019 | Imrich Kovačič


Záchranári nesú telo obete výbuchu, ktorý 16. septembra 1999 zničil budovu vo Volgodonsku. © ITAR-TASS / AFP


Ku poslednému útoku došlo 16. septembra vo Volgodonsku. Odohral sa takisto v južnom Rusku, ako aj predošlé útoky. Cieľom boli obyčajní obyvatelia. Tento krát prišli o život 19 ľudí.

O tom, kto stál za šírením násilia, nebolo pochýb. V čase, keď začali bomby vybuchovať, Rusko mesiace bojovalo proti džihádistickým skupinám na juhu krajiny. Radikálny islamiti, s pomocou rôznych bojovníkov, chceli rozšíriť svoju vládu v týchto končinách.

 

NATO vypracovalo plán na „udržanie excelentnosti“
14 | 09 | 2019 | Imrich Kovačič


Príbuzní niektorých obetí bombového útoku v Moskve z 13. septembra 1999 sa lúčia so svojimi blízkymi. © Reuters / WAW


Radikálni islamisti prekvitali v bezpráví v Čečensku, ktoré v tom čase vládli bojovníci, militanti a banditi všetkého druhu, ktorí takto túžili rozšíriť svoju vládu na zvyšok kaukazského regiónu.

Z Čečenska v auguste došlo k masívnemu vpádu do susedného Dagestanu, kde bola potrebná pomoc miestnych milícií, aby sa predišlo ďalšiemu krviprelievaniu. Výbuch v Buynaksku bol jasným odkazom od džihádistov, že vzpieranie sa proti Islámu, vystavuje ich milovaných vojakov ohrozeniu života.


 

 

Žiadne lieky a žiadna voda: Londýn odhalil scenár najhoršieho dopadu Brexitu bez dohody
14 | 09 | 2019 | Imrich Kovačič



Vladimir Putin odovzdáva cenu degstánskemu milicionárovi 27. augusta 1999. POOL / AFP


Vzápätí, v septembri Vladimir Putin vymenoval predsedu bezpečnostnej rady za predsedu vlády a oznámil, že ruské bojové lietadlá začali v Čečenskej republike bombardovať teroristické ciele. "Ak nájdeme teroristu čo i len sediaceho na toalete, zasiahneme," snažil sa vtedy situáciu odľahčiť. Po niekoľkých dňoch nasledovala pozemná operácia.




O dve desaťročia neskôr sa tragédie z roku 1999 dostávajú do oblasti temných stránok histórie. Tri miesta, kde teroristi zasiahli, sú teraz označené pamätníkmi. Na mieste, kde stál prvý cieľ útokov, dom v Moskve, ktorý sa po výbuchu premenil na trosky, vyrástol kostol. Podľa vzoru kláštorného kostola Holy Trinity Monastery v Jordanville v New Yorku je to takzvaný „kostol z krvi,“ ktorý slúži ako dom bohoslužby a pamätník pre tých, ktorí boli zabití. Mená obetí sa spomínajú v modlitbách počas každodenných bohoslužieb, ktoré sa tu konajú.

Zdroj: RT.com