V rámci Európskeho týždňa mobility môžu vodiči cestovať v prešovskej MHD zadarmo
15 | 09 | 2019 I SITA

 Do Európskeho týždňa mobility (ETM) sa zapája aj mesto Prešov. Od pondelka 16. do soboty 21. septembra sa vďaka tomu v prešovskej mestskej hromadnej doprave (MHD) v 1. tarifnom pásme, zahrňujúcom Prešov a Ľubotice, môžu vodiči s platným vodičským preukazom odviezť zadarmo.


V nedeľu 22. septembra počas Dňa bez áut bude cestovanie MHD v 1. tarifnom pásme zadarmo pre všetkých. Ako agentúru SITA informovala tlačová referentka Mestského úradu v Prešove Lenka Šitárová, na nočných linkách bude platiť štandardná tarifa MHD v Prešove.

„Dodatočné preukazovanie platného vodičského preukazu nebude uznané,“ uviedla Šitárová. Zároveň dodala, že nárok na bezplatnú prepravu počas ETM nie je zadefinovaný v Prepravnom poriadku MHD, preto cestujúcemu nevznikne nárok na vrátenie cestovného za nevyužitý, alebo čiastočne využitý predplatný cestovný lístok.

Európsky týždeň mobility sa tradične koná v tretí septembrový týždeň. Jeho cieľom je motivovať jednotlivcov, aby si volili udržateľné spôsoby dopravy, ako sú verejná hromadná doprava, chodenie či cyklistika. Do kampane sa v minulom roku zapojilo 54 krajín s počtom 2792 zaregistrovaných samospráv.

Na Slovensku sa do kampane pridalo 54 slovenských miest a obcí. Témou ETM 2019 je bezpečná chôdza a cyklistika so sloganom Prejdime sa spolu! Program kampane na Slovensku koordinuje Slovenská agentúra životného prostredia (SAŽP), rezortná inštitúcia Ministerstva životného prostredia Slovenskej republiky.