Johnson a Juncker budú rokovať o brexite
14 | 09 | 2019 I TASR
Britský premiér Boris Johnson a končiaci predseda Európskej komisie (EK) Jean-Claude Juncker budú v Luxembursku rokovať o brexite. Stretnutie potvrdili britská vláda aj zástupcovia EK s tým, že schôdzka sa uskutoční v pondelok na poludnie.

Tento týždeň v Bruseli o brexite rokoval Johnsonov vyslanec David Frost. Ako poukazuje agentúra AP, rokovania o odchode Veľkej Británie z Európskej únie dosiaľ ukázali len malé známky pokroku. Brexit by sa mal pritom uskutočniť 31. októbra.

Londýnska burza odmieta ponuku na prevzatie od Honkongskej burzy
Londýnska burza cenných papierov (LSE) veľmi rázne odmietla ponuku na prevzatie od Honkongskej burzy (HKEX). Čítať ďalej
13 | 09 | 2019 | Marek Molnár


Johnson chce z dohody, ktorú s Európskou úniou vyrokovala jeho predchodkyňa Theresa Mayová, odstrániť takzvanú írsku poistku. Tá má zabrániť návratu tvrdých hraníc a hraničných kontrol medzi Írskom a Severným Írskom. Brusel však trvá na tom, aby zostala, pretože ju považuje za nevyhnutný nástroj na zachovanie integrity jednotného európskeho trhu.

Britský parlament prijal zákon, ktorý prikazuje premiérovi, aby požiadal o odklad brexitu v prípade, že by do polovice októbra nedosiahli žiadnu dohodu. Johnson ale naznačil, že o ďalší odklad žiadať nebude.