Londýnska burza odmieta ponuku na prevzatie od Honkongskej burzy
13 | 09 | 2019 I Marek Molnár

Londýnska burza cenných papierov (LSE) veľmi rázne odmietla ponuku na prevzatie od Honkongskej burzy (HKEX).


HKEX v stredu ponúkla prevzatie jednej z najväčších búrz v Európe za 29,6 miliárd GBP (33,1 miliárd eur). LSE však vo vyhlásení uviedla, že má obavy týkajúce sa kľúčových aspektov tejto ponuky.

„Rada má základné obavy v súvislosti s kľúčovými aspektmi podmieneného návrhu: s jej stratégiou, realizovateľnosťou, formou úhrady a taktiež hodnotou. Správna rada jednomyseľne odmietla podmienený návrh a vzhľadom na veľké nedostatky tejto ponuky, tak v nej nevidí žiadnu zásluhu na ďalšom angažovaní,“ uviedla LSE v podpísanom liste predsedom Donom Robertom pre Honkongskú burzu.

List bol určený predsedníčke Honkongskej burzy Laure Cha a generálnemu riaditeľovi Charlesovi Li. List tiež prezradil, že LSE bola „prekvapená a sklamaná“, že hongkonská burza zverejnila svoj návrh päť týždňov potom, čo LSE oznámila svoje plány o fúziách. Londýnska burza konštatuje, že plán odpredania spoločnosti pre HKEX nemá žiadne strategické výhody a považujú ju za „významný krok späť."

V liste predseda LSE tiež zdôraznil, že ponuka, ktorú ponúkla HKEX, nebola dostatočne veľká.

"Aj za predpokladu, že by bol váš návrh zrealizovateľný, jeho hodnota výrazne zaostáva za primeraným ocenením pre prevzatí LSE, najmä v porovnaní s významnou hodnotou, ktorú očakávame, pri plánovej akvizície so spoločnosťou Refinitiv," uviedol predseda Robert. Ponuka HKEX prišla len päť týždňov po tom, čo LSE oznámila svoju vlastnú dohodu, fúziu s dátovou skupinou Refinitiv, ktorá je súčasťou Thomson Reuters.

Marek Molnár: Spojené štáty by mali viac investovať do vedy a výskumu, inak hrozí, že Čína bude svetovým lídrom v tomto odvetví
Čínska hospodárska stratégia nie je žiadnym tajomstvom. V blízkej dobe bude Peking rásť v ekonomike krajiny prostredníctvom výroby a vývozu lacného, ​​celosvetovo konkurencieschopného tovaru. Z dlhodobého hľadiska vybuduje kapitál, infraštruktúru a... Čítať ďalej
13 | 09 | 2019 | Marek Molnár