Združenie sudcov Slovenska odsudzuje výzvy na zabránenie výkonu funkcie konkrétnym sudcom
13 | 09 | 2019 I TASR

Združenie sudcov Slovenska (ZSS) považuje výzvy na zabránenie sudcom vo výkone funkcie za neprimeraný zásah do nezávislosti súdnictva. ZSS taktiež odsudzujú informovanie o zaistení mobilných telefónov niektorých bratislavských sudcov, prokurátora a bývalej štátnej tajomníčky ministerstva spravodlivosti Moniky Jankovskej (Smer-SD). Polícia sa bráni Trestným poriadkom. TASR o tom informoval prezident Združenia sudcov Slovenska Juraj Sopoliga.


ZSS odsudzuje verejné výzvy politikov na paušálnu očistu justície a taktiež výzvy, aby boli konkrétni sudcovia postavení mimo funkciu. Podľa združenia je požiadavka na to, aby bolo Monike Jankovskej zabránené vykonávať funkciu sudkyne, „vzorovým protiústavným konaním“.

Na odchod Moniky Jankovskej z funkcie sudkyne vyzývali opakovane opoziční poslanci. Minister spravodlivosti Gábor Gál (Most-Híd) reagoval, že má zákonom zviazané ruky, kým nie je sudcom vznesené obvinenie.

Podľa ZSS je v rozpore so základnými princípmi nezávislosti súdnictva, ak „príslušné orgány informujú, resp. umožnia únik informácií o úkonoch trestného konania realizovaných vo vzťahu ku konkrétnym sudcom v čase, keď ešte zjavne nedisponujú takými poznatkami, ktoré by dostatočne odôvodňovali vznesenie obvinenia voči nim“. Podľa nich by mali byť takéto úkony v počiatočnom štádiu dôverné, jedine, že by dotknutý sudca požiadal o opak. O zaistení mobilných telefónov informovala polícia na sociálnej sieti.

Hovorca Prezídia Policajného zboru Michal Slivka tvrdí, že informácie, ktoré poskytla polícia ku konkrétnemu trestnému konaniu, médiám a verejnosti boli poskytnuté podľa Trestného poriadku. Informovanie o úkonoch sa dialo len vo všeobecnosti, nie o konkrétnych úkonoch ani ku konkrétnym osobám.

Sudcovia taktiež avizovali, že sa plne stotožňujú so stanoviskom predsedníčky Súdnej rady Lenky Praženkovej, ktorá žiadala od Úradu špeciálnej prokuratúry informácie týkajúce sa sudcov, u ktorých mala polícia vykonávať zaisťovacie úkony.

Polícia vykonala v auguste zaisťovacie úkony v trestnej veci týkajúcej sa korupčnej trestnej činnosti a zneužívania právomoci verejného činiteľa. Národná kriminálna agentúra zasahovala v súvislosti so zaistenými správami, ktoré nešpecifikovala. Mobilný telefón odovzdala polícii už bývalá štátna tajomníčka rezortu spravodlivosti Monika Jankovská (Smer-SD), zaisťovacie úkony sa mali týkať aj sudcov okresných a krajských súdov a jedného prokurátora.