Trump neverí, že by ho Izrael špehoval, ale dodáva, že „možné je všetko“
13 | 09 | 2019 I Marek Molnár

Americký prezident Donald Trump uviedol, že je ťažké uveriť tomu, že by Izrael mohol špehovať Biely dom pomocou odposluchových prístrojov na mobilných telefónoch, aj napriek všetkému, čo pre ne urobil. Aj keď nechal otvorenú možnosť, že tieto fámy môžu byť pravdivé.


„Nemyslím si, že nás izraelskí špióni sledujú. Naozaj mi je ťažké tomu uveriť,“ prehlásil Trump novinárom pred Bielym domom vo štvrtok a dodal: „Môj vzťah s Izraelom je vynikajúci.“

Tým, že jeho vzťah je vynikajúci mohol napríklad myslieť aj to, že vyzdvihol svoje uznanie pre Jeruzalem ako hlavné mesta Izraela, ako aj nárok na Golanské výšiny (prevzaté od Sýrie v roku 1967), ale aj ukončenie jadrového obchodu s Iránom v roku 2015.

"Možné je všetko, ale neverím tomu," ďalej dodal Trump.

Špekulácie o tom, že by Izrael mohol odpočúvať vysokopostavených úradníkov v Bielom dome, boli oživené nedávnou správou, ktorú poskytol portál Politico. Táto správa tvrdí, že izraelskí špióni mohli zmanipulovať „citlivé miesta“ okolo Washingtonu, vrátane Bieleho domu, zariadením známym ako „StingRays“ (Raje). Zariadenia dokážu nielen sledovať signály mobilných telefónov, ale tiež odpočúvať obsah konverzácií.

Správa tvrdí, že americkí predstavitelia tieto zariadenia prvýkrát objavili v roku 2018, ale rozhodli sa mlčať o tomto náleze. Izrael však dôrazne popieral všetky obvinenia.

Izrael opäť špehuje Biely dom?
Podľa nedávnej správy mohli izraelskí špióni nasadiť odposluch mobilných telefónov v blízkosti Bieleho domu a v iných „citlivých miestach“ okolo Washingtonu. Izraelský premiér to popiera. Čítať ďalej
13 | 09 | 2019 | Marek Molnár