Izrael opäť špehuje Biely dom?
13 | 09 | 2019 I Marek Molnár

Podľa nedávnej správy mohli izraelskí špióni nasadiť odposluch mobilných telefónov v blízkosti Bieleho domu a v iných „citlivých miestach“ okolo Washingtonu. Izraelský premiér to popiera.


Zariadenia - všeobecne známe ako "StingRays" (Raje) - boli prvýkrát objavené u Ministerstva vnútornej bezpečnosti v roku 2018, informuje o tom Politico. Môžu oklamať vaše mobilné telefóny, aby odhalili údaje o vašej polohe a ďalšie identifikačné informácie, vrátane záznamu vašich telefónnych hovorov.

Je pravdepodobné, že sa im podarilo odpočúvať komunikácie prezidenta Donalda Trumpa a jeho najbližších asistentov, informoval bývalý predstaviteľ Politica.

Aj keď nie je jasné, či bola operácia odpočúvania úspešná, bývalý vedúci spravodajský úrad uviedol, že „je celkom jasné, že za to sú zodpovední Izraelčania“.

Toto odpočúvanie zjavenie nie je ani zďaleka prvé svojho druhu: izraelské špionážne operácie zamerané na Spojené štáty boli pre americké spravodajské agentúry v priebehu desaťročí neustálym problémom, podľa dokumentov, ktoré unikli informátorovi Edwardovi Snowdenovi, Washington dokonca označil Izrael za najvyššiu špionážnu hrozbu.

Najvýznamnejším americko-izraelským špionážnym škandálom je škandál, izraelského analytika Jonathana Pollarda, ktorý bol podľa zákona o špionáži v roku 1987 odsúdený za odovzdanie utajovaného materiálu izraelskej vláde a odsúdený na doživotie. Kvôli federálnym usmerneniam platným v čase jeho odsúdenia bol však Pollard prepustený na podmienečné prepustenie po tom, čo strávil takmer 30 rokov za mrežami, ale jeho prípad stále pretrváva.

Na konci 90. rokov Izraelčania tiež odpočúvali citlivé diplomatické rozhovory medzi americkým prezidentom Billom Clintonom a sýrskym vodcom Hafezom Assadom, podľa britsko-izraelského autora Ahrona Bregmana, ktorý získal prepisy dôverných rozhovorov.

V jednej komickej, aj keď znepokojujúcej udalosti počas Clintonovej vlády, agent tajnej služby viceprezidenta Al Gora prehlásil, že počas toho ako sa nachádzal v hotelovej izbe viceprezidenta počul „kovový škrabavý zvuk“, ktorý pochádzal zo stropu. Ostal v šoku, keď čoskoro vyšiel muž z vykurovacieho kanála do hotelovej izby - izraelský špión.

"Tento muž kašľal a snažil sa vrátiť späť do prieduchov," prehlásil agent pre portál NeewsWeek.

Spoločnosť Huawei je pripravená predať svoju technológiu 5G západným kupujúcim
Zakladateľ spoločnosti Huawei Technologies Ren Zhengfei prehlásil, že je pripravený zdieľať technológiu 5G s potenciálnymi západnými kupcami. Podľa Rena by to pomohlo vyrovnať rovnaké podmienky v globálnych telekomunikáciách. Čítať ďalej
12 | 09 | 2019 | Marek Molnár