Desaťtisíce ľudí sa zhromaždili v Barcelone za nezávislosť Katalánska (FOTKY)
12 | 09 | 2019 I Marek Molnár

V Barcelone sa zhromaždili obrovské davy ľudí, ktorí si pripomenuli katalánsky štátny sviatok a požadovali nezávislosť od Španielska, a to prostredníctvom hlasného odkazu separatistického hnutia, ktorého väčšina z lídrov je uväznených za „rebéliu“.


Desaťtisíce ľudí sa v stredu zhromaždili v katalánskom hlavnom meste počas „Diada“, katalánskeho štátneho dňa, v demonštrácii za nezávislosť, ktorá bola plná transparentov, vlajok a vlasteneckých spevov.

Reuters / Albert Gea


Po neúspešnom hlasovaní o nezávislosti v roku 2017, ktoré Madrid vyhlásil za nezákonné a neplatné, bolo zatknutých viac než tucet katalánskych separatistických vodcov za obvinenia od zneužitia štátnych prostriedkov až po „rebéliu“ za ich účasť na referende. Očakáva sa, že v nadchádzajúcich týždňoch sa v jednom významnom prípade, ktorý sa týka 12 lídrov, uskutoční rozsudok.

Reuters / Albert Gea


Každoročná oslava pripomína pád Barcelony monarchistom z Bourbonu v roku 1714, počas vojny o španielske dedičstvo. Prvýkrát sa oslavoval v 80. rokoch 20. storočia, ale po španielskej občianskej vojne v roku 1939 bol zakázaný. Od 70. rokov sa stal miestom zhromažďovania katalánskeho hnutia za nezávislosť, ktorého cieľom je oddeliť Katalánsko od Španielska a vytvoriť si svoj nezávislý štát.

Reuters / Albert Gea


Nové štúdia naznačujú, že kométy z našej slnečnej sústavy pochádzajú z jediného kozmického zdroju
Americkí a európski vedci overujú zaujímavú teóriu, že všetky kométy v našej slnečnej sústave pochádzajú z jedného časového bodu. Podľa teórie bol tento bod vytvorený vtedy, keď sa planéty ešte len formovali okolo nášho novo vzrodeného... Čítať ďalej
11 | 09 | 2019 | Marek Molnár