Arpád Németh: Nadávky, drukovanie fašistom a dve tváre Smeru
11 | 09 | 2019 I Arpád Németh

Urážky a nadávky na adresu politických oponentov a schvaľovanie rasistických výrokov. To je najnovšia línia predsedu strany Smer SD, s ktorou vstúpil na predvolebné bojové pole. Kým kedysi býval Fico skvelý marketér, ktorý predal aj Eskimákovi chladničku, teraz sa uchyľuje na úroveň krčmy štvrtej cenovej skupiny, ktorej sa dovolával pri drukovaní Mazurekovi.


Ťažko povedať, či je to výsledok nejakej novej volebnej stratégie, zamierenej na úplne najnižšie pudy, alebo ide o poslednú fázu pádu, kedysi najpopulárnejšieho politika. Pravdou však je, že v poslednom období sa Smer zmohol maximálne tak na zbabrané obedy „zadarmo“, ktoré navyše pripravili o jedlo vďaka nepripravenosti jedální aj dôchodcov. Táto partaj by sa tak kľudne mohla premenovať aj na "asociálnych" demokratov.


Pod ostrou paľbou kritiky zo strany analytikov aj zamestnávateľov je aj smerácky návrh na zvýšenie minimálnej mzdy. Po vnútorných nezhodách v Smere ohľadom reformy nemocničnej siete sa najnovšie rezort zdravotníctva borí aj so zbabraným tendrom na záchranky.


Jedinou pozitívnou správou pre stranu je výsledok prieskumu, podľa ktorého si najviac ľudí vie ako premiéra predstaviť Petra Pellegriniho. Otázka je, či je to dobrá správa pre Smer, pretože najnovšie Pellegrini prestal chodiť na krajské schôdze Smeru a verejne si Fica  predvolal“ kvôli schvaľovaniu výrokov exposlanca ĽSNS.


To môže poukazovať na opätovné zvýšenie napätia v strane a to najmä zo strany premiéra, ktorý ešte pred pár dňami deklaroval stranícku poslušnosť a snahu o dosiahnutie čo najlepšieho volebného výsledku jeho rodnej strany. A možno je to zo strany smerákov naozaj len premyslená volebná stratégia. Fico to bude hrať na najhrubšie struny a tvrdiť muziku a získavať tým možné hlasy voličov, ktorým takéto vystúpenia a rétorika vyhovujú. A Pelegrini bude za toho dobrého, ktorý bude tvárou Smeru pre tých menej radikálnych. Alebo mu akože prasknú nervy a napokon pôjde k zatiaľ nevýraznému Druckerovi.


Otázkou pre Smer je, čo im v súčte prinesie viac hlasov. Či hra na dobrého a zlého policajta v tandeme Fico-Pellegrini, alebo získavanie ďalších voličov prostredníctvom Pellerginiho možného prestupu. Lebo nenechajme sa oklamať, Druckerova strana je len tieňový projekt Smeru a nie nejaká spásonosná „Dobrá voľba“. A hlasy pre túto stranu by boli v podstate hlasom pre Smer. Lebo Drucker bol ten, čo bol vo vláde s Ficom aj Kaliňákom a držal sviečku pri väčšine káuz, ktoré títo chlapci vystrojili. Ak to však smeráci prekalkulujú, nakoniec im môže Drucker zobrať časť hlasov a v prípade výsledku pod 5 % nakoniec pôjde o čistú stratu. A tú by pravdepodobne z pohľadu získaných hlasov nevyrovnala ani najnovšia Ficova krčmová nahnedlá rétorika.