Slováci ani naďalej nebudú môcť voliť zo zahraničia pri všetkých druhoch volieb
10 | 09 | 2019 I SITA

Slováci ani naďalej nebudú môcť voliť zo zahraničia pri všetkých druhoch volieb. Parlament dnes neschválil novelu zákona o podmienkach výkonu volebného práva z dielne strany Sloboda a Solidarita (SaS).


Strana chcela umožniť voliť zo zahraničia vo voľbách do Národnej rady SR, europarlamentu, vo voľbách prezidenta SR, v ľudovom hlasovaní o odvolaní prezidenta a v referende. Cieľom predkladanej novely zákona bolo posilnenie zastupiteľského princípu v modernej demokratickej spoločnosti, ako aj posilnenie miery volebnej účasti v niektorých druhoch volieb.

Podľa predkladateľov by sa malo voliť na zastupiteľských a konzulárnych úradoch Slovenskej republiky v zahraničí. „Pri voľbe poštou by mala byť možnosť zaslať zásielku na ktorýkoľvek zastupiteľský úrad Slovenskej republiky v zahraničí s tým, že zastupiteľský úrad zozbierané zásielky doručí Ministerstvu vnútra Slovenskej republiky,“ uvádzali predstavitelia SaS.

"Jankovská sa vzdala poslaneckého mandátu, mal to prerokovať Mandátový a imunitný výbor NR SR", tvrdí Zemanová
Bývala štátna tajomníčka ministerstva spravodlivosti Monika Jankovská sa 27. júna vzdala mandátu poslankyne Národnej rady Slovenskej republiky. Upozornila na to poslankyňa NR SR Anna Zemanová zo SaS. Čítať ďalej
10 | 09 | 2019 | TASR


Predkladatelia tvrdia, že stúpajúci záujem o voľby do NR SR poštou zo zahraničia dáva tušiť, že by sa tento návrh stretol s pozitívnou odozvou medzi tými občanmi Slovenskej republiky, ktorí žijú mimo územia SR, alebo sú len krátkodobo v zahraničí v čase konania volieb. Návrh poslanci predložili po konzultácii s Ministerstvom zahraničných vecí a európskych záležitostí SR, ktoré takúto pomoc našim občanom víta.

Voľbu zo zahraničia podporila ešte v júni na návšteve Belgicka aj prezidentka Zuzana Čaputová. Prisľúbila, že sa na to bude pravidelne pýtať, aj keď pripomenula, že táto téma je v kompetencii vlády a NR SR.