GLOBAL TIMES: USA nikdy „neoslobodia“ Hongkong, iba destabilizujú Čínu
09 | 09 | 2019 I Marek Molnár

Nedeľná masová demonštrácia bola zameraná na nátlak USA, aby prijali Hongkonský zákon o ľudských právach a aby v nej vládla demokracia.


Najnovší protest sa konal pred americkým konzulátom, pričom demonštranti žiadali USA o pomoc pri vrátení demokracie do mesta ovládaného Čínou. Polícia sťahovala demonštrantov z centrálnej obchodnej štvrte, ktorí sa počas troch mesiacov nepokojov rozptýlili do blízkej administratívnej oblasti Wan Chai a do Causeway Bay.

Aktivisti postavili barikády, rozbili okná, začali pouličné požiare a zdemolovali stanicu metra MTR v jednej zo štvrtí bývalej britskej kolónie. Nachádzali sa na proteste aj anglické či nemecké vlajky, aj keď v menšom počte.

Mnoho demonštrantov držalo americké vlajky a niektorí držali dokonca fotografie prezidenta USA Donalda Trumpa a ministra zahraničných vecí Mika Pompea.

Bolo možné tiež vidieť tabule s anglickými heslami, ako napríklad „Free Hong Kong“. Demonštranti vyzvali USA, aby schválili Hongkonský zákon o ľudských právach a demokracii.

„Američania nikdy „neoslobodia“ Hongkong, ale iba destabilizujú Čínu, a to vrátane Hongkongu. Ide im o to, aby tvrdo zasiahli svojho vnímaného konkurenta,“ uviedol Chan Yung, podpredseda Demokratickej aliancie pre zlepšenie a pokrok v Hongkongu.

Jasne zmýšľajúci hongkonskí občania musia pri proteste rozmýšľať aj nad týmto faktom, preto musia Trumpovi odkázať jasné „nie“, prehlásil Chan v nedeľu pre portál Global Times.

Tian Feilong, docent v Beihangskej univerzite a odborník na štúdium v ​​Hongkongu, verí, že výzva protestujúcich v Hongkongu je dôkazom toho, že spolu s vonkajšími silami ohrozujú medzinárodné postavenie a základné záujmy Hongkongu.

Čína by bola „oveľa násilnejšia“ na Hongkong bez obchodných rozhovorov s USA, tvrdí Trump
Americký prezident Donald Trump vyhlásil, že obchodné rokovania medzi USA a Čínou sú obmedzujúcim faktorom pri riešení protestov v Hongkongu, pričom sa Trump zaviazal "vyhrať“ obchodnú vojnu a zároveň ocenil svoju taktiku používania... Čítať ďalej
31 | 08 | 2019 | Marek Molnár


Republikánski, a aj demokratickí členovia Kongresu USA sa snažia čo najskôr schváliť Hongkonský akt o ľudských právach a demokracii. Medzi sponzormi návrhu zákona sú republikánsky senátor Marco Rubio a demokratický senátor Ben Cardin.

Hongkonský zákon o ľudských právach a demokracii je novela Hongkonského politického zákona z roku 1992. Jedným z najdôležitejších ustanovení tohto návrhu zákona je, že úradníci hongkonskej vlády, ktorí potláčajú hongkonskú demokraciu, jej ľudské práva alebo občiansku slobodu, môžu mať v USA zmrazené aktíva a môže im byť zamietnutý vstup do USA.

Hovorca čínskeho ministerstva zahraničia Geng Shuang v piatok na tlačovej konferencii uviedol, že Čína vyjadruje poľutovanie nad tým, že sa USA snaží schváliť hongkonský zákon o ľudských právach a demokracii, pričom zasahuje do vnútorných záležitostí Číny.

Tian uviedol, že akt navrhnutý USA je zjavnou ukážkou zasahovania do vnútorných záležitostí Číny, čím porušuje medzinárodné právo a zásady medzinárodných vzťahov.

Je však veľmi pravdepodobné, že USA návrh schvália, poznamenal Tian. "Čína môže prijať protiopatrenia proti USA uvalením sankcií na kongresmanov, ktorí schvália tento zákon, a tým zakáže im rodinám obchodovať s čínskymi spoločnosťami. Môže ich tiež uviesť ako nevítaných ľudí a zakázať im vstup na čínske územie," dodal na záver Tian.

CNN otvorene podporuje protestujúcich v Hongkongu? Televízna spoločnosť vydala príručku "ako sa správne obliecť"
Násilné demonštrácie v Hongkongu začali svoj 12. týždeň, ale pre všetkých potenciálnych demonštrantov, ktorí sa ešte nedostali do ulíc, CNN nedávno vydala praktický manuál. Čítať ďalej
28 | 08 | 2019 | Marek Molnár