Terakotová armáda bude vystavená v synagóge v Lučenci
08 | 09 | 2019 I SITA

 Terakotová armáda je ôsmy div sveta, za ktorým cestujú tisíce ľudí do Číny. Od polovice septembra zavíta unikátna výstava tejto tichej armády po Poprade na druhé miesto na Slovensku a bude až do 30. novembra sprístupnená návštevníkom v synagóge v Lučenci.


Na výstave, ktorá bude otvorená 14.septembra, návštevníci uvidia 55 prepracovaných sôch hlinených vojakov a dvoch koňov v nadživotnej veľkosti, ktoré pochádzajú priamo z oblasti Si-anu v Číne. Ide o certifikované kópie vojakov, z ktorých každá socha váži 150 až 180 kilogramov a kone dokonca viac ako 600 kilogramov. Návštevníci si môžu prísť výstavu pozrieť každý deň okrem pondelka, podľa otváracích hodín Synagógy.

Počas prehliadky sa verejnosti naskytne pohľad do hrobky prvého čínskeho cisára, ktorý dokázal zjednotiť Čínu a ukončil tak obdobie chaosu medzi všetkými čínskymi štátmi. Terakotová armáda sa označuje ako ôsmy div sveta a pri jej objavení v roku 1974 sa našlo viac ako osem tisíc bojovníkov.

Dnes patrí toto mauzóleum k najväčším čínskym pamiatkam a k desiatim najvýznamnejším archeologickým nálezom 20. storočia. Od roku 1987 je súčasťou svetového kultúrneho dedičstva UNESCO. Armáda dostala názov „terakotová“ podľa terakoty, teda pálenej hliny hnedočervenej farby, z ktorej sú všetky sochy vyrobené.

Texasan poškodil newyorského bronzového býka
Muž z Texasu v sobotu poškodil známu bronzovú sochu býka v New Yorku. Informuje o tom polícia s tým, že muž do sochy udieral kovovým predmetom. Čítať ďalej
08 | 09 | 2019 | SITA


„Som nesmierne rada, že sa nám podarilo usporiadať takúto unikátnu výstavu a poskytnúť občanom a návštevníkom nášho mesta nevšedný zážitok, ktorý bezpochyby čínska terakotová armáda ponúka,“ povedala primátorka Lučenca Alexandra Pivková.

„Mesto Lučenec bolo pre výstavu zvolené veľmi strategicky, lebo okrem návštevníkov zo Slovenska máme potenciál osloviť tiež maďarských turistov, ktorí sa tak ocitnú v našom kraji a môžu spoznať aj iné zaujímavé lokality južného regiónu,“ povedal predseda Banskobystrického samosprávneho kraja Ján Lunter.

Na príprave výstavy v Lučenci sa podieľa spoločnosť Govin Group, Banskobystrický samosprávny kraj, mesto Lučenec, Novohradské múzeum a galéria a Lukus - Mestské múzeum Lučenec.

V Tatranskej galérii v Poprade si unikátnu výstavu Terakotovej armády za viac ako dva mesiace prišlo pozrieť 13-tisíc návštevníkov. Pre galériu umiestnenú v priestoroch bývalej elektrárne to bol veľký úspech, keďže inokedy registruje takúto návštevnosť za celý rok.