Napraviť si reputáciu po príučke od Chorvátov. Slováci sa chcú v Budapešti bodovo dotiahnuť na Maďarov
08 | 09 | 2019 I SITA

Slovenská futbalová reprezentácia v pondelok vstúpi do druhej polovice kvalifikačného cyklu o postup na budúcoročné majstrovstvá Európy. V budapeštianskej Groupama Arene sa o 20.45 h postaví domácim Maďarom v mimoriadne dôležitom stretnutí. Keď chce mužstvo trénera Pavla Hapala reálne uvažovať o kvalifikačnom postupe na ME 2020, duel proti susedom spoza južnej hranice musí bezpodmienečne zvládnuť.


Pred pondelňajším stretnutím, ktoré z pozície hlavného rozhodcu povedie Španiel Antonio Mateu Lahoz, sú vo výhodnejšej pozícii Maďari. Pri vstupe do kvalifikácie na Slovensku vyšli naprázdno (0:2), ale v ďalších troch dueloch získali plný počet deväť bodov. Slovenskí futbalisti okrem spomenutého triumfu nad Maďarmi zvíťazili iba v Azerbajdžane (5:1) a po piatkovom domácom debakli s Chorvátmi (0:4) sú stále šesťbodoví.

Kouč slovenského tímu Hapal verí, že jeho zverenci podajú v Maďarsku absolútne odlišný výkon ako v dueli proti Chorvátsku. "Budeme chcieť zvíťaziť. Urobíme pre to maximum. Musíme sa zmobilizovať na ďalší zápas a pokúsime sa ho zvládnuť," myslí pozitívne 50-ročný rodák z Kroměříža.

Aj kapitán Marek Hamšík vie, že ďalší "výsledkový výbuch" by už mohol zanechať vážne stopy na slovenských ambíciách preniknúť z kvalifikačnej E-skupiny na budúcoročný kontinentálny šampionát. "Dúfam, že táto výsledková facka nám pomôže a rýchlo sa z nej spamätáme. V prvom rade sa potrebujeme dobre zregenerovať a nastaviť sa v hlavách tak, že v Maďarsku musíme získať tri body," nadviazal pred zástupcami slovenských médií 32-ročný rodák z Banskej Bystrice.

FUTBAL: Výsledok 0:4 je pre nás ešte milosrdný, hovorí Hapal po prehre s Chorvátmi
V pondelok čaká slovenský tím zápas s Maďarskom, chýbať bude zranený Pekarík Čítať ďalej
07 | 09 | 2019 | Peter Králik/SITA


Podľa obrancu Milana Škriniara je dobré, že slovenské mužstvo odohrá najbližší zápas už v pondelok. Dúfa, že prestížny duel Slovákom pomôže vylepšiť si pokazenú reputáciu. "V Budapešti to nebude o nič jednoduchšie, keďže Maďari budú mať podporu domáceho publika. Keď však chceme v tejto kvalifikácii ďalej bojovať o postup, musíme tam uhrať čo najlepší výsledok. Najideálnejšie by bolo, ak by sme zabodovali naplno," poznamenal hráč talianskeho Interu Miláno.

Doplnil ho ďalší zadák Martin Valjent: "Do Maďarska musíme ísť so skromnosťou a pokorou. Musíme pridať vo všetkých činnostiach, ktoré sme v dueli s Chorvátskom robili zle, hrať v nasadení a snažiť sa zvíťaziť."

Slovenská reprezentácia sa v Maďarsku predstaví po 20 rokoch - 9. júna 1999 triumfovala v Györi v zápase kvalifikácie ME 2000 po góle Martina Fabuša najtesnejším rozdielom 1:0. V doterajších piatich vzájomných stretnutiach týchto dvoch krajín sa zrodili tri slovenské víťazstvá, dva zápasy sa skončili remízou.

Keďže Maďari mali v úvode septembrového asociačného termínu súťažné voľno, využili ho na štvrtkový prípravný zápas v čiernohorskej Podgorici, kde podľahli domácim 1:2. Ich tréner Marco Rossi, ktorý v pondelok oslávi 55. narodeniny, sa však v ostatnom čase viackrát nechal počuť, že ak Maďarsko zvládne duel so Slovenskom, na 80 % postúpi na ME 2020.

Predpokladaná základná zostava Slovenska na pondelňajší zápas proti Maďarsku v Budapešti (začiatok o 20.45 h) v rámci E-skupiny kvalifikácie o postup na ME 2020:
Dúbravka - Šatka, Vavro, Škriniar, Valjent - Lobotka - Mak, Greguš, Hamšík, Rusnák - Boženík

Tabuľka kvalifikačnej E-skupiny:
1. Maďarsko 4 3 0 1 6:4 9
2. Chorvátsko 4 3 0 1 9:4 9
3. Wales 4 2 0 2 4:4 6
4. Slovensko 4 2 0 2 7:6 6
5. Azerbajdžan 4 0 0 4 4:12 0