Prebytok Sociálnej poisťovne za pol roka v súlade s plánom klesol o 162 miliónov eur
05 | 09 | 2019 I SITA

Sociálna poisťovňa (SP) uzatvorila prvý polrok tohto roka s prebytkom 504,3 milióna eur. Prebytok poisťovne ku koncu minulého roka v sume 666,3 milióna eur sa tak znížil o 162 miliónov eur. Ako sa uvádza v správe o hospodárení SP za január až jún tohto roka, polročný prebytok poisťovne je oproti plánu nižší o 1,4 milióna eur. Príjmy poisťovne za január až jún tohto roka dosiahli 4,06 miliardy eur a výdavky 4,22 miliardy eur. V tomto roku už poisťovňa hospodári bez finančnej pomoci zo štátneho rozpočtu.


Príjmy poisťovne ku koncu júna tohto roka v sume 4,06 miliardy eur boli medziročne vyššie o 214 miliónov eur. Od ekonomicky aktívnych osôb, teda od zamestnancov, dohodárov, či samostatne zárobkovo činných osôb poisťovňa vybrala 3,78 miliardy eur, čo je v porovnaní s januárom až júnom vlaňajška o 278,5 milióna viac. Príjmy SP z dlžného poistného za šesť mesiacov tohto roka predstavovali vyše 116 miliónov eur. Medziročne je to menej o štyri milióny eur. Príjmy poisťovne z poistného od štátu ku koncu júna tvorili 135,8 milióna eur a príjmy zo sankcií 6,5 milióna eur.

AKTUÁLNE: NAKA vyšetruje korupciu na súde a prokuratúre v Žiline
Národná kriminálna agentúra (NAKA) vyšetruje prípad korupcie. Policajti pred niekoľkými týždňami zadržali Františka T., ktorého v Žiline prezývali Veľký Fero. Obvinili ho z podplácania spolu s Patrikom M. a Antonom B. Čítať ďalej
05 | 09 | 2019 | Aneta Leitmanová


Polročné výdavky poisťovne vo výške 4,22 miliardy eur v porovnaním s rovnakým obdobím vlaňajška stúpli o 192,7 milióna eur. Na dôchodky smerovalo 3,63 miliardy eur, na dávky nemocenského poistenia 381 miliónov eur a na dávky v nezamestnanosti 100 miliónov eur.

Medziročne vyššie výdavky poisťovňa vykázala hlavne vo fonde starobného poistenia, vo fonde nemocenského poistenia a vo fonde poistenia v nezamestnanosti. Najvyšší nárast výdavkov nastal pri vyplácaní starobných a predčasných starobných penzií, a to o 110,4 milióna eur. Na dávky nemocenského poistenia išlo medziročne viac o 51 miliónov eur a na dávky v nezamestnanosti o vyše 14 miliónov eur.