Lubyová by chcela zvýšiť časovú dotáciu na výučbu druhého cudzieho jazyka
05 | 09 | 2019 I TASR

 Ministerka školstva, vedy, výskumu a športu Martina Lubyová (nominantka SNS) by chcela zvýšiť dotáciu na výučbu druhého cudzieho jazyka. Avšak priznala, že v tomto volebnom období sa to už nestihne, pretože by si to vyžadovalo zmenu zákona.


"Takéto zmeny sa nedajú robiť z večera do rána. Už aj tak sme boli kritizovaní, že na to nie je kapacita, preto ideme na to zvoľna," uviedla ministerka. Možnosť výberu prvého cudzieho jazyka v primárnom vzdelávaní začala platiť od aktuálneho školského roka 2019/2020.

Lubyová pripomenula, že možnosť zvoliť si iný prvý povinný cudzí jazyk nie je povinnosť a je to pre školy dobrovoľné. Zároveň pripomenula, že Bolonská deklarácia našu krajinu zaväzuje k tomu, aby štát žiakom počas základnej školy v rámci vzdelávania, ktoré je hradené štátom, poskytoval výučbu dvoch cudzích jazykov. "My na Slovensku sme to kedysi mali a potom sme časom od toho upustili.

Začali sme poskytovať len jeden povinný cudzí jazyk, a potom dokonca od roku 2011 iba angličtinu. Už nebol výber. Teraz sa vraciame k ideálu Bolonskej deklarácie, to znamená, že dávame výber a postupne zabezpečujeme už aj poskytovanie dvoch jazykov - pre tie deti, ktoré začnú povinným jazykom iným než angličtinou. Tie budú mať povinne ešte aj angličtinu," vysvetlila Lubyová.

REMIŠOVÁ: Vládna koalícia je zodpovedná za zneužívanie eurofondov na rôzne podvody
Veronika Remišová upozornila, že Slovensko má opäť najväčšiu mieru nezrovnalostí a podvodov v celej Európskej únii Čítať ďalej
05 | 09 | 2019 | SITA


Ministerka tvrdí, že zmena hodinovej dotácie na výučbu druhého cudzieho jazyka sa v tomto volebnom období už nestihne. "Dá sa však minimálne narátať kapacita a pripraviť systém," dodala.

Na posilnenie druhého cudzieho jazyka upozornila Spoločnosť učiteľov nemeckého jazyka a germanistov Slovenska (SUNG). Zároveň chce, aby bola jeho výučba na školách s vyučovacím jazykom slovenským povinná.

Do začiatku školského roka 2018/2019 sa žiaci učili povinne anglický jazyk od tretieho ročníka. "Po novom si žiaci budú môcť už vybrať svetový jazyk, ktorý sa začnú učiť v treťom ročníku povinne. Ak si žiak nevyberie anglický jazyk ako prvý cudzí jazyk, musí si ho v siedmom až deviatom ročníku zvoliť ako druhý cudzí jazyk," uviedol rezort školstva. Časová dotácia musí byť v tomto prípade najmenej dve hodiny týždenne, ktoré je škola povinná zabezpečiť z rámca voliteľných hodín.