"Je to česť, keď na mňa Američania útočia," žartuje pápež František
05 | 09 | 2019 I Marek Molnár

Pápež sa nezdal príliš zahanbený, keď čelil dlhému zoznamu obvinení od amerických katolíkov, keď odlietal z Ríma do Mozambiku. Prehlásil, že ho poctili svojimi "útokmi".


Kniha „Ako chce Amerika zmeniť pápeža“ skúma predpokladané úsilie konzervatívnej katolíckej opozície v USA o začatie „štátneho prevratu“ proti Francisovi. Kópiu dal pápežovi autor Nicolas Seneze, novinár z francúzskych katolíckych novín La Croix, ktorý bol v stredu na palube lietadla spolu s pápežom.

"Pre mňa to je česť, keď na mňa Američania útočia," vtipkoval pápež, pritom ako dostal knihu, o ktorej zjavne počul a chcel si ju zaobstarať. Žartoval, že kniha o jeho kritikoch "bude bomba".

Hovorca Vatikánu Matteo Bruni sa však pokúsil uvolniť napätie a objasnil, že tieto pripomienky boli predložené neformálne. Francis prehlásil, že „vždy je to česť, keď ste terčom kritky", najmä pokiaľ ide o „autoritatívne hlasy“ alebo, ako v tomto prípade, „dôležitý národ“.

Francis sa narodil Jorge Mario Bergoglio a získal povesť „liberálnejšieho“ pápeža v porovnaní so svojimi predchodcami, Jánom Pavlom II. A Benediktom XVI. To viedlo ku kritike zo strany niektorých cirkevných predstaviteľov a pravicových mysliteľov.

Kniha okrem iného opisuje, ako bývalý pápežský vyslanec v USA, arcibiskup Carlo Vigano, napísal v minulom roku vysoko publikovaný list, v ktorom vyzval Františka, aby odstúpil z dôvodu údajného nesprávneho zaobchádzania so škandálmi v oblasti sexuálneho zneužívania.

Tínedžer stratil zrak a prišiel čiastočne o sluch kvôli jedlu!
Britský tínedžer ostal slepý a čiastočne hluchý po tom, čo sa ostatných desať rokov živil iba hranolkami, párkami, pečivom a lupienkami. Chlapcova strava prispela k zdravotnému stavu, ktorý sa bežne vyskytuje iba u podvyživených detí z tretieho... Čítať ďalej
05 | 09 | 2019 | Tomáš Kubec