Iba „hlupáci“ tvrdia, že územie Ďalekého východu sú „bremenom“ pre Rusko, prehlásil Putin
05 | 09 | 2019 I Marek Molnár

Ruský prezident Vladimir Putin prehlásil že iba „hlupáci“ by naznačovali, že územia, ktoré sú bohaté na prírodné zdroje, ale sú vzdialené na Ďalekéhom východe sú zbytočným bremenom, ktoré len vyčerpáva peniaze.


Výmena názorov sa uskutočnila počas stretnutia s predstaviteľmi ruského ostrova v Primorskom regióne, ktorý je súčasťou Ďalekého východu. Guvernér susedného regiónu Jakut, Aysen Nikolajev, začal svoju reč vyhlásením, že hoci územia Ďalekého východu sú pre Rusko životne dôležité, Moskva sa až donedávna cítila zanedbávaná.

"Už dávno sme sa dopočuli, že Ďaleký východ je pre Rusko bremenom, ktoré vyžaduje pomoc z [federálneho] rozpočtu," uviedol Nikolajev. Putin, viditeľne zmätený jeho výrokom, mu skočil do reči a vyhlásil: "Nepoznám takých hlupákov, čo by to tvrdili."

Prezident sa opýtal Nikolajeva, kedy sa to dopočul. Guvernér odpovedal, že „pred štvrťstoročím“, očividne odkazoval na katastrofálne začiatky 90. rokov, keď sa ruská ekonomika zrútila po rozpade Sovietskeho zväzu. Putin odvetil, že by bolo lepšie zamerať sa na súčasnosť a posunúť sa vpred.

Odľahlé a riedko osídlené územia Ďalekého východu tvoria 41 percent ruskej pevniny, ale len 5,6 percent obyvateľov krajiny. Táto oblasť je bohatá na množstvo hospodárskych zdrojov, od zlata, cez diamanty a ropu až po drevo a ryby. Napriek svojmu obrovskému potenciálu zostal tento región po celé desaťročia nedostatočne rozvinutý.

V posledných rokoch vláda zaviedla niekoľko programov zameraných na revitalizáciu Ďalekého východu a podporu svojej ekonomiky vrátane poskytovania bezplatnej pôdy na rozvoj občanov.

"Dokončujú sa rokovania o výmene väzňov medzi Ruskom a Ukrajinou", vyhlasíl Putin
Ruský prezident Vladimir Putin vo štvrtok vyhlásil, že Moskva dokončuje rokovania o "rozsiahlej" výmene väzňov s Kyjevom. Mohlo by ísť o krok k zmierneniu napätia medzi týmito dvoma susednými krajinami, uviedla agentúra AFP. Čítať ďalej
05 | 09 | 2019 | TASR