Vietnam očakáva, že obchodný obrat s Ruskom dosiahne tento rok 10 miliárd dolárov
04 | 09 | 2019 I Marek Molnár

Podľa námestníka vietnamského ministra zahraničných vecí Anha Dunga sa objem obchodu medzi Ruskom a Vietnamom môže do roku 2020 zvýšiť na 10 miliárd dolárov.


V stredu vo východnom ekonomickom fóre (EEF) úradník uviedol: „Obe strany majú možnosti na zlepšenie efektívnosti komplexnej spolupráce vo všetkých aspektoch.“ Námestník ďalej poznamenal, že dohoda o voľnom obchode medzi Vietnamom a Ruskou euroázijskou ekonomickou úniou (EEU) významne prispela k rastu obratu obchodu. Hanoj ​​napĺňal dohodu o zóne voľného obchodu s EEU od roku 2015 a stal sa tak prvou neregionálnou krajinou, ktorá sa pripojila k združeniu.

Minulý rok ruský vývoz do Vietnamu dosiahol 2,5 miliardy dolárov, zatiaľ čo dovoz z Vietnamu dosiahol 3,6 miliardy dolárov.

Juhovýchodná Ázia má záujem rozšíriť vývoz poľnohospodárskych výrobkov, morských plodov, gumy, textilu, dreva a elektroniky do Ruska. Podľa námestníka Dunga je Hanoj ​​pripravený dovážať z Ruska železo, oceľ, minerálne uhlie, hnojivá a ďalšie komodity.

Uviedol tiež, že Vietnam má v úmysle prilákať ruské investície do takých oblastí, ako sú energetika, ťažba, strojárstvo a infraštruktúra.

„Medzitým chceme zvýšiť investície v Rusku, najmä v ropnom a plynárenskom odvetví, sektore služieb, obchodu a rozvoja spoločnej výroby. Okrem toho majú obe strany obrovský potenciál na rozvoj spolupráce v nových oblastiach, ako je jadrová energia a obnoviteľné zdroje energie, kybernetická bezpečnosť a farmaceutický priemysel,“ uviedol.

Irán dá Európe dva mesiace na záchranu jadrovej dohody, prehlásil Rouhani
Európa má dva mesiace na rokovanie o sankciách voči Teheránu, v opačnom prípade Irán začne „fázu tri“, ktorá súvisí s transformáciou národného jadrového programu, uviedol iránsky prezident Hassan Rouhani. Čítať ďalej
04 | 09 | 2019 | Marek Molnár