Služba YouTube dostala pokutu 170 mil. USD pre zbieranie osobných údajov detí bez súhlasu rodičov
04 | 09 | 2019 I SITA

Spoločnosť Google dostala pokutu 170 mil. USD, aby urovnala obvinenia, že jej videoslužba YouTube zbierala osobné údaje detí bez súhlasu rodičov. Americká Federálna komisia pre obchod (FTC) uložila Googlu pokutu 136 mil. USD a spoločnosť zaplatí ďalších 34 mil. USD štátu New York, aby urovnala podobné obvinenie.


FTC prešetrovala službu YouTube pre spôsob, ako nakladá s údajmi o deťoch, ktoré majú menej ako 13 rokov. Malé deti chráni americký federálny zákon, ktorý vyžaduje súhlas rodičov na to, aby firmy mohli zbierať a zdieľať ich osobné informácie.

Satelit SpaceX odmietol vykonať manéver, zrážke musela zabrániť až Európska vesmírna agentúra!
V pondelok na obežnej dráhe Zeme došlo ku kurióznej situácii. Európska vesmírna agentúra (ESA) vypočítala, že existuje šanca 1: 1000 na zrážku ich satelitu s jedným zo satelitov budovaného systému Starlink od SpaceX. Čítať ďalej
04 | 09 | 2019 | Ján Prokop


"YouTube sa potenciálnym korporátnym klientom chválil svojou popularitou medzi deťmi," uviedol vo vyhlásení predseda FTC Joe Simons. Avšak, keď prišlo na dodržiavanie zákona na ochranu súkromia detí, "spoločnosť odmietala uznať, že časti jej platformy sú jasne cielené na deti. Porušenie zákona službou YouTube nemožno ospravedlniť," uviedol predseda FTC.

Člen FTC Rohit Chopra poznamenal, že od roku 2011 komisia Google už tretíkrát pokutovala pre porušenie ochrany súkromia a dodal, že "toto najnovšie porušenie je mimoriadne vážne". Ide o najvyššiu pokutu, akú FTC doteraz Googlu uložila, hoci je veľmi malá v porovnaní so sankciou 5 mld. USD, ktorou komisia pre porušenie ochrany súkromia postihla firmu Facebook.