Satelit SpaceX odmietol vykonať manéver, zrážke musela zabrániť až Európska vesmírna agentúra!
04 | 09 | 2019 I Ján Prokop

V pondelok na obežnej dráhe Zeme došlo ku kurióznej situácii. Európska vesmírna agentúra (ESA) vypočítala, že existuje šanca 1: 1000 na zrážku ich satelitu s jedným zo satelitov budovaného systému Starlink od SpaceX.


ESA kontaktovala svojich amerických kolegov vo SpaceX so žiadosťou na vykonanie úhybného manévru. Vo SpaceX však zrejme usúdili, že vypočítaná pravdepodobnosť je nepravdepodobná a manéver vykonať odmietli. Nakoniec tak len asi pol orbity pred možnou zrážkou ESA svoj satelit Aeolus presunula na bezpečnejšiu obežnú dráhu.

ESA vo vyjadrení uviedla, že ide o veľmi vzácny prípad použitia úhybného manévru z dôvodu hroziacej zrážky dvoch aktívnych satelitov. Väčšinou sa takto uhýba troskám, alebo už neaktívnym satelitom.

Za zmienku tiež stojí, že satelit ESA sa na tejto dráhe pohyboval o deväť mesiacov skôr, než dorazil satelit Starlink. Ten síce má automatický systém predchádzaniu kolíziám, v tomto prípade ale nebol z neznámeho dôvodu aktivovaný. Umelú inteligenciu chce používať v budúcnosti aj ESA, v súčasnosti však tieto manévre manuálne vykonávajú ľudia.

Vo vesmíre však neexistujú žiadne pravidlá o "riadení prevádzky". Kým lietadla tak po celom svete dodržiavajú príkazy riadiacich letových prevádzok, vo vesmíre si s trochou zveličenia robí každý čo chce. Počet satelitov však rastie a čoskoro teda zrejme bude nutné s touto situáciou niečo robiť.

Len spomínaný systém Starlink má totiž mať takmer 12 000 satelitov, čo je niekoľkonásobok aktuálnych aktívnych satelitov na obežnej dráhe Zeme. Aj preto zrejme podmienkou minulého udelenia povolenia SpaceX začať tento systém budovať bolo, že Mušková spoločnosť bude mať systém minimalizujúci vznik vesmírnych trosiek.

VIDEO: SpaceX vyniesla na obežnú dráhu 60 satelitov pre vysokorýchlostný internet Starlink
Americká spoločnosť SpaceX úspešne začala realizáciu projektu širokej satelitnej siete Starlink pre zabezpečenie vysokorýchlostného prístupu na internet z ktoréhokoľvek miesta na Zemi. Raketa Falcon 9 dnes o 04:30 SELČ vyniesla z floridského mysu... Čítať ďalej
25 | 05 | 2019 | Roman Suchý