Platby v národnej mene sú kľúčom k posilneniu obchodu medzi Ruskom a Indiou, prehlásil Putin
04 | 09 | 2019 I Marek Molnár

Obchodný obrat medzi Ruskom a Indiou, ktorý v minulom roku vzrástol o 17 percent a dosiahol 11 miliárd dolárov, má obrovský potenciál pre ďalší rast, uviedol ruský prezident Vladimir Putin na Východnom ekonomickom fóre vo Vladivostoku.


Putin rokoval s indickým premiérom Narendrom Modim, ktorý prišiel v stredu na podujatie, ktoré podporuje obchod na ruskom Ďalekom východe.

„Používanie národných mien pri obchodoch s našimi indickými partnermi považujeme za kľúčové, ako aj za zabezpečenie plynulých medzibankových transakcií, ktoré by Indii pomohli vstúpiť do systému prenosu finančných správ v Ruskej federácii,“ prehlásil Putin.

Rusko je jedným z kľúčových partnerov Indie v oblasti jadrovej energie a je pripravené ďalej rozvíjať spoluprácu. V najbližších 20 rokoch sa plánuje výstavba najmenej 12 jadrových elektrární.

Výstavba zvyšných štyroch zo šiestich energetických blokov v hlavnej jadrovej elektrárni Kudankulam (JE) pokračuje „úspešne.“ Dva bloky tejto elektrárni už fungujú v prevádzkovom režime, zatiaľ čo tretí a štvrtý blok sú v súčasnosti vo výstavbe, uviedol Putin.

Premiér Modi uviedol, že India má záujem pripojiť sa k ruským energetickým projektom v Arktíde. "India je pripravená hrať dôležitú úlohu v Arktickej rade," dodal.

Obidve krajiny tiež skúmajú možnosť prepravovať ropu cez trasu Severného mora.

Putin a Modi uviedli, že do roku 2025 očakávajú trojnásobný obrat obchodu medzi Ruskom a Indiou, ktorý dosiahne 30 miliárd dolárov.

Indický predseda vlády tweetoval v ruštine
04 | 09 | 2019 | Peter Králik/TASS