Komentár Soerena Kerna: Európa ako "Stredomorská taxislužba" pre migrantov

Po troch týždňoch bezvýsledného vyjednávania medzi talianskou vládou a španielskou charitou zhabali talianske orgány loď charity slúžiacej k záchrane migrantov.




  • Odmietnutie kapitána prijať Španielsku ponuku [zakotviť v Španielsku namiesto Talianska] vyvolalo podozrenie týkajúce sa finančnej a politickej motivácie organizácií zachraňujúcich migrantov. Open Arms a ďalšie mimovládne organizácie sa totiž všemožne usilujú o presadenie svojho cieľa otvorených hraníc tým, že sa snažia zdiskreditovať tvrdú imigračnú politiku bývalého ministra vnútra Mattea Salviniho.

  • "Už po niekoľkýkrát čelíme výsmechu španielskej lodi Open Arms, ktorá sa celé dni potuluje po Stredozemnom mori iba za účelom nalodenia čo najväčšieho počtu migrantov, ktoré potom chce vylodiť vždy len a len v Taliansku. Za tú dobu už mohli doplávať do niektorého španielskeho prístavu a späť treba trikrát. Tieto mimovládne organizácie sú politické. Používajú migrantov proti Taliansku. Nemám v úmysle im ustúpiť. " - Taliansky minister vnútra Matteo Salvini.

  • "Open Arms nezachraňuje stroskotancov. Ak by to robila, vzala by ich do najbližšieho prístavu. Open Arms využíva migrantov ako nástroj vydierania voči krajinám, ktoré sa rozhodnú brániť svoju suverenitu. Tieto falošné humanitárne organizácie využívajú dobrú vôľu mnohých ľudí v mene solidarity. Ich činnosť však podporujú tí, ktorí chcú zničiť hranice Európy, a ich pôsobenie je prínosné len pre prevádzačov migrantov. " - Líder španielskej strany Vox Santiago Abascal.

  • Prieskum agentúry Ipsos zistil, že väčšina Talianov (56%) sa domnieva, že mimovládne organizácie zapojené do záchrany migrantov sú motivované peniazmi; iba 22% opýtaných je presvedčených, že sú motivované humanitou.

  • Tieto štatistiky naznačujú, že väčšina migrantov, ktorí prišli do Talianska počas prvých šiestich mesiacov roka 2019, sú ekonomickí migranti, nie utečenci z vojnových zón.


Minister vnútra Matteo Salvini odmietol povoliť lodi Open Arms, s viac ako 80 prevažne africkými migrantmi na palube, pristáť v Taliansku. Toto odmietnutie bolo v súlade s jeho nekompromisným zásahom proti pašerákom migrantov, ktorým od júna 2018 účinne uzavreli talianske prístavy pre lode prevážajúce migrantov.

Salvini obvinil európske mimovládne organizácie, že spolupracujú s mafiami, ktoré pašujú ľudí do Európy, keď vyzdvihujú migrantov pri líbyjskom pobreží a dopravujú ich do talianskych prístavov. Talianski úradníci označili záchranné lode charitatívnych organizácií za "stredomorskú taxislužbu" pre migrantov.

Sicílsky prokurátor Luigi Patronaggio nariadil 20. augusta 2019 lodi Open Arms, kotviacej kilometer od najjužnejšieho talianskeho ostrova Lampedusa, aby zakotvila na Sicílii a umožnila svojim cestujúcim vylodenie. Patronaggio urobil toto rozhodnutie napriek politike ministra vnútra Salviniho po tom, čo niektorí migranti skočili do mora a pokúsili sa doplávať na breh. Nasledujúce podrobnejšie preskúmanie záberov z videa však ukázalo, že posádka lode Open Arms túto akciu zinscenovala, aby zmanipulovala verejnú mienku.

Plavidlo Open Arms, prevádzkované španielskou mimovládnou organizáciou rovnakého názvu, vylovilo z mora 1. augusta 2019 v líbyjských pobrežných vodách 147 migrantov. Talianska vláda umožnila 17. augusta vylodenie tým, ktorí potrebovali lekársku starostlivosť, a všetkým mladistvým bez sprievodu. Päť krajín EÚ - Španielsko, Francúzsko, Nemecko, Luxembursko a Portugalsko - sa ponúklo, že si medzi sebou zostávajúcich migrantov rozdelia, avšak podrobnosti tejto ponuky nie sú ešte stále konečné.

18. augusta 2019 oznámila španielska vláda, že Open Arms má povolené zakotviť v španielskom prístave Algeciras, v Cádize alebo v prístave Mahon na Menorke v Baleárskom súostroví. Kapitán Open Arms však túto ponuku odmietol. Tvrdil, že je "nemožné" pokúsiť sa o 4-6-dennú cestu v podmienkach, ktoré boli na palube: "Nemôžeme ohroziť bezpečnosť a fyzickú integritu migrantov a posádky. Potrebujeme neodkladne pristáť."

Odmietnutie kapitána prijať ponuku Španielska vyvolalo podozrenie týkajúce sa finančnej a politickej motivácie organizácií, ktoré zachraňujú migrantov. Open Arms a ďalšie mimovládne organizácie sa totiž všemožne usilujú o presadenie svojho cieľa otvorených hraníc tým, že sa snažia zdiskreditovať tvrdú imigračnú politiku ministra vnútra Mattea Salviniho.

"Už po niekoľkýkrát čelíme výsmechu španielskej lodi Open Arms, ktorá sa celé dni potuluje po Stredozemnom mori iba za účelom nalodenia čo najväčšieho počtu migrantov, ktorých chce potom vylodiť vždy len a len v Taliansku," tweetoval Salvini. "Za tú dobu už mohli doplávať do niektorého španielskeho prístavu a späť treba trikrát. Tieto mimovládne organizácie sú politické. Používajú migrantov proti Taliansku. Nemám v úmysle im ustúpiť."

Španielska podpredsedníčka vlády Carmen Calvo vyjadrila svoje znepokojenie nad manévrom plavidla Open Arms. V rozhovore so španielskou rozhlasovú stanicou Cadena SER povedala , že loď mohla ľahko pristáť v Tunisku alebo na Malte, ale odmietla to urobiť:

"Postoj prevádzkovateľov lodi Open Arms nechápeme. Ponúkali sme plavidlu všetku pomoc, lekársku starostlivosť, zásoby. Chápeme, že ak panuje vládna neistota a zúfalstvo, tak je situácia na palube kritická. Ale akonáhle im poviete, že ich čaká bezpečný prístav, tak migranti vedia, že sú zachránení, a každý by už snáď mohol pochopiť, že je problém vyriešený. "

20. augusta 2019 vyslala španielska vláda vojnovú loď Audaz z námornej základne v Rote, aby migrantov prevzala a odviezla ich na španielsky ostrov Mallorca. Plavba však mala podľa odhadov trvať najmenej týždeň a sicílsky prokurátor Patronaggio konal, keď dostal správy, že niektorí migranti na palube Open Arms majú samovražedné úmysly.

Talianska vláda neskôr loď Open Arms zabavila po tom, čo talianska pobrežná hliadka pri inšpekcii našla "závažné bezpečnostné nedostatky". Talianske ministerstvo dopravy uviedlo, že lodi nebude povolené opustiť Sicíliu, kým nebudú tieto problémy odstránené.

Nemecko: Pre nález bomby z vojny evakuovali v Hannoveri viac než 15.000 ľudí
Viac než 15.000 ľudí evakuovali v pondelok večer v hlavnom meste nemeckej spolkovej krajiny Dolné Sasko Hannover po nájdení 250-kilogramovej nevybuchnutej bomby z druhej svetovej vojny. Informovali o tom predstavitelia mesta, píše agentúra... Čítať ďalej
03 | 09 | 2019 | TASR


Taliansky minister dopravy Danilo Toninelli vyzval španielsku vládu, aby proti aktivitám lodi Open Arms rázne zakročila zrušením registrácie plavidla a odobratím španielskej vlajky. "Dúfam, že Španielsko odpovie na našu výzvu a zaviaže sa, že v budúcnosti vyradí plavidlo Open Arms z prevádzky, a to akýmkoľvek spôsobom, ktorý bude považovať za správny," povedal. Neregistrovaná loď by nemohla legálne pokračovať vo vyzdvihovaní migrantov.

Španielska vláda, ktorá čelí rastúcej kritike za svoj prístup k riešeniu tejto situácie, svoj postup voči mimovládnej organizácií Open Arms potom pritvrdila. 21. augusta 2019 povedala Carmen Calvo stanici Cadena SER, že loď Open Arms nemá povolenie na prepravu migrantov a že prevádzkovateľom lode môže byť uložená pokuta až 900 000 eur za porušenie výslovného zákazu plavby do líbyjských pobrežných vôd: "Ako kapitán veľmi dobre vie, loď Open Arms nemá povolenie na to, aby bola záchranným plavidlom. Toto je právny štát. Všetci musíme dodržiavať zákony krajiny. "

V minulosti však španielska vláda s mimovládnou organizáciu Open Arms úzko spolupracovala. Napríklad v auguste 2018 táto organizácia oznámila, že dosiahla dohodu s vládou o koordinácii záchrany migrantov v Gibraltárskom prielive a v Stredozemnom mori. Španielsky minister pre rozvoj José Luis Ábalos vtedy organizáciu Open Arms velebil za záchranu "desiatok tisíc ľudí od roku 2015". Stále nie je však jasné, do akej miery je mimovládna organizácia Open Arms financovaná španielskou vládou.

Španielska protiimigračná strana Vox podala na Open Arms žalobu a vyzvala na zatknutie kapitána lode Óscara Camps. "Táto mimovládna organizácia, vydávajúca svoje aktivity za 'záchranné akcie', je spolupracovníkom medzinárodnej mafiánskej siete, ktorá sa zaoberá pašovaním ľudí," tweetoval líder strany Santiago Abascal a dodal:

"Open Arms nezachraňuje stroskotancov. Ak by to robila, vzala by ich do najbližšieho prístavu. Open Arms využíva migrantov ako nástroj vydierania voči krajinám, ktoré sa rozhodnú brániť svoju suverenitu."

"Tieto falošné humanitárne organizácie využívajú dobrú vôľu mnohých ľudí v mene solidarity. Ich činnosť však podporujú tí, ktorí chcú zničiť hranice Európy, a ich pôsobenie je prínosné len pre prevádzačov migrantov."

"Zo všetkých týchto dôvodov budeme konať dôrazne proti akejkoľvek mimovládnej organizácii, vláde, združenia alebo skupine, ktorá má v úmysle pokračovať v propagácii nelegálnej, masovej migrácie a vydierať nás kvôli záujmom medzinárodných pašeráckych mafií."

"Táto ich nezákonná a zločinecká činnosť ohrozuje náš sociálny štát, našu suverenitu, bezpečnosť Španielov a dokonca aj životy, o ktorých tvrdí, že ju zachraňujú. Za svoju činnosť by sa mali zodpovedať na súde, radšej skôr ako neskôr."

Plavidlá európskych charitatívnych organizácií sa opakovane pokúšajú - s rôznou mierou úspechu - priviezť migrantov zachránených na mori do talianskych prístavov:

22. decembra 2018: Španielska loď Open Arms s 311 migrantmi zachránenými u líbyjského pobrežia priplávala do španielskeho prístavu Algeciras po tom, čo jej Taliansko a Malta odmietli povoliť pristátie. "Talianske prístavy sú ZATVORENÉ," tweetoval Mateo Salvini, a dodal: "Pašeráci ľudí a ich spolupáchatelia vedia, že naše prístavy sú zatvorené. Hovoríme: STOP!"

19. marca 2019: Loď Mare Jonio plávajúca pod talianskou vlajkou bola zabavená po tom, čo zakotvila v prístave na ostrove Lampedusa a vylodila 49 migrantov vyzdvihnutých v pobrežných vodách Líbye. "Loď anarchistov bola zabavená, to je výborné," povedal Mateo Salvini.

"V Taliansku je teraz vláda, ktorá obhajuje hranice a vymáha zákony, najmä čo sa týka pašerákov ľudí. Tí, čo niečo vykonali, za to zaplatia." O niečo skôr povedal, že migrantom nebude dovolené vstúpiť do Talianska: "Ponúkneme im lekársku starostlivosť, jedlo, odev a všemožnú pomoc, ale do Talianska nevkročia ani na krok."

Rouhani opäť odmietol dialóg s Trumpom, pričom tvrdí, že Irán nikdy nebude súhlasiť s rozhovormi s USA
Washington opakovane navrhuje rozhovor s Teheránom, ale Irán takéto návrhy vždy odmietne, prehlásil prezident Hassan Rouhani, čím zrušil ponuku Donalda Trumpa na rokovanie. Čítať ďalej
03 | 09 | 2019 | Marek Molnár


10. mája 2019: Loď Mare Jonio bola opäť zabavená po tom, čo zakotvila v prístave na ostrove Lampedusa a vylodila 30 migrantov zachránených pri pobreží Líbye.

29. júna 2019: Talianske úrady zatkli 31-ročnú nemeckú kapitánku lode Sea-Watch 3, plávajúcej pod holandskou vlajkou a prevádzkovanú nemeckou charitatívnou organizáciou Sea-Watch po tom, čo nelegálne zakotvila svoje plavidlo na ostrove Lampedusa so 40 migrantmi na palube.

Salvini tweetoval: "záškodníci zadržaní. Pirátska loď zabavená. Zahraničnú mimovládnu organizáciu čaká obrovská pokuta. Migranti prerozdelení do iných európskych krajín. Misia splnená." Taliansky sudca kapitánku následne prepustil s odôvodnením, že zachraňovala životy. Toto súdne rozhodnutie rozhnevalo Salviniho, ktorý povedal, že to povzbudí ďalšie plavidlá k tomu, aby sa vzoprela zákazu pristávania.

6. júla 2019: Talianska charitatívna loď Alex priviezla napriek Salvinimu do prístavu na Lampeduse 41 stroskotaných migrantov. Salvini tweetoval: "Títo šakali porušujú zákony a ohrozujú životy migrantov na palube. A či budú potrestaní? V právnej krajine by okamžité nasledovalo zatknutie a zadržanie plavidla. Čo spravia sudcovia tentoraz???"

Medzitým bolo neskoro v noci 23. augusta 2019 lodi Ocean Viking, plávajúcej pod nórskou vlajkou a prevádzkovanej dvoma francúzskymi charitatívnymi organizáciami, povolené pristáť na Malte po tom, čo jej bolo zakázané vstupiť do talianskych vôd. Loď, ktorá mala na palube 356 migrantov, sa plavila dva týždne sem a tam medzi Sicíliou a Lampedusom a čakala na povolenie zakotviť v Taliansku. Títo migranti budú premiestnení do Francúzska, Nemecka, Írska, Luxemburska, Portugalska a Rumunska.

V eseji zverejnenej španielskymi novinami El Mundo 24. augusta 2019 vysvetlil José María Ruiz Soro, významný profesor námorného práva na Baskickej univerzite, že európske mimovládne organizácie pre dopravovanie nelegálnych migrantov do EÚ využívajú medzery medzi miestnymi zákonmi, ktoré obmedzujú migráciu, a medzinárodnými právnymi predpismi, ktoré nariaďujú poskytnutie pomoci stroskotancom na mori.

Ruiz Soro napísal , že mimovládne organizácie zneužívajú medzinárodné námorné zákony (najmä Medzinárodný dohovor o záchrane a Medzinárodný dohovor o pátraní a záchrane na mori), ktoré vyžadujú, aby kapitáni lodí zachránili stroskotancov, ktorých nájdu na mori, a doručili ich na bezpečné miesto alebo do prístavu. Ruiz Soro poznamenal, že "bezpečné prístavy", ako sú definované v týchto zákonoch, by mimovládnym organizáciám umožnili vrátiť stroskotané osoby do Líbye, ale mimovládne organizácie trvajú na ich preprave do Európy:

"Je úplne zrejmé, že keď organizované siete pašerákov, ktoré zarábajú na migrantoch z Líbye, napchajú ľudí do lodiek, ktoré nie sú vôbec oprávnené k námornej doprave do európskych prístavov, tak ich úmyselne stavajú do právneho postavenia stroskotancov."

"Nejedná sa však o stroskotané lode spôsobené námornou nehodou, ako sa predpokladá v medzinárodnom práve, ide o "stroskotanie z rozumu". Aj keď to migranti robia zo zúfalstva, faktom zostáva, že plánujú formálne stroskotanie s tým účelom, aby získali právne postavenie stroskotanca, a proces ich záchrany im potom umožní vstúpiť do Európy a tak obísť právne zákazy ilegálnej imigrácie. "

"Vo finálnej analýze je to, čoho sme svedkami v stredomorských vodách, jeden z najjasnejších prípadov právneho podvodu, aký si možno predstaviť. Je to úmyselná simulácia udalosti, ktorá je určitým spôsobom upravená osobitným zákonom ... s cieľom obísť neúprosnou aplikáciu všeobecného zákona, ktorá sa skutočne na tú základnú faktickú situáciu, migráciu, vzťahuje. a to je nezmyselné. je to použitie jedného zákona na obchádzanie iného zákona. Občiansky zákonník a zdravý rozum hovoria, že takýto trik je nezákonný."

"Znamená to azda, že stroskotanci nájdenej lodí Open Arms mali byť ponechaní svojmu osudu? Samozrejme, že nie. Hodnota ľudského života je nad týmito úvahami a falošným stroskotancom z plavidla Open Arms musíme pomôcť. Situácia rozšírených právnych podvodov je však taká, že zasiahnuté štáty konajú, aby zastavili a predišli rokovaniu súkromných osôb, nadšencov, ktorí problém iba prehlbujú. Ak je však v stávke verejný záujem, stáva sa záchrana migrantov na mori záležitosťou štátu, tak ako napríklad ochrana životného prostredia. Tak by to malo byť aj v prípade nelegálnej migrácie."

"Španielska vláda pred niekoľkými mesiacmi zasiahla a zakázala lodi Open Arms zachraňovať stroskotancov v líbyjských vodách. Zákaz nebol žiadnym rozmarom, bol založený na oprávnenom podozrení, že prítomnosť lodi Open Arms v týchto vodách podnecuje potenciálnych migrantov k nebezpečnej plavbe. Majitelia plavidlá tento zákaz porušili, keď sa sami rozhodli, že zákon môže byť porušený, keď sú na druhej miske váh spravodlivosti trpiaci ľudia...."

Nedávny prieskum agentúry Ipsos , ktorý zverejnil taliansky denník Corriere della Sera, zistil, že väčšina Talianov podporuje Salviniho tvrdú líniu voči imigrácii: 59% opýtaných uviedlo, že súhlasí s jeho rozhodnutím uzavrieť talianske prístavy pre lode zachraňujúce migrantov a 71% uviedlo, že ostatné krajiny EÚ by mali urobiť viac pre zdieľanie tohto bremena. Prieskum tiež zistil, že väčšina Talianov (56%) sa domnieva, že mimovládne organizácie zapojené do záchrany migrantov sú motivované peniazmi; iba 22% opýtaných je presvedčených, že sú motivované humanitou.

Od doby, čo Matteo Salvini v júni 2018 oznámil svoju tvrdú protiimigračnú politiku, sa výrazne znížil počet migrantov prichádzajúcich do Talianska aj počet mŕtvych a nezvestných. Podľa vysokého komisára OSN pre utečencov (UNHCR) klesol počet migrantov vyložených na brehoch Talianska zp 119 369 v roku 2017 na 23 370 v roku 2018, čo je pokles o 80%. Za rovnaké obdobie sa počet mŕtvych a nezvestných znížil z 2 873 na 1 311, čo je pokles o viac ako 50%.

Podobný trend pokračoval aj v roku 2019: Podľa UNHCR priplávalo do Talianska medzi januárom a júnom 2019 2 800 migrantov, oproti 16 600 počas rovnakého šesťmesačného obdobia v roku 2018 a 83 800 počas rovnakého obdobia v roku 2017.

Z údajov UNHCR vyplýva, že z tých, ktorí priplávali do Talianska v roku 2019 ich 600 (21%) pochádzalo z Tuniska; 400 (14%) bolo z Pakistanu; 300 (10%) ich pochádzalo z Alžírska; 300 (10%) bolo z Iraku; 200 (7%) ich pochádzalo z Pobrežia Slonoviny; 200 (7%) bolo z Bangladéša; 100 (3,5%) pochádzalo zo Sudánu; 100 (3,5%) bolo z Iránu; 100 (3,5%) bolo z Maroka; a 50 (1,7%) bolo z Egypta.

Tieto štatistiky naznačujú, že väčšina migrantov, ktorí prišli do Talianska počas prvých šiestich mesiacov roka 2019, sú ekonomickí migranti, nie utečenci z vojnových zón.

Klimatická zmena je horšia, než sa zdá. Úrodu pripraví o živiny, ľudstvo bude hladovať
Tradičné plodiny, na ktoré sme vo svojom klimatickom pásme zvyknutí, sa u nás nebudú dať pestovať. Namiesto nich si budeme musieť zvyknúť na iné. Čo je ale ešte horšie, kvôli zvýšenej koncentrácii CO2 vo vzduchu bude výživová hodnota plodín nižšia.... Čítať ďalej
03 | 09 | 2019 | redakčný výber