Johnson bol nútený zmeniť deň volieb, keďže sa prekrýval so židovským sviatkom
04 | 09 | 2019 I Marek Molnár

Britský premiér Boris Johnson bol nútený zmeniť termín volieb, keď sa zdôraznilo, že 14. október je deň, ktorý je zároveň židovským sviatkom, čo znamená, že Židia by nemohli hlasovať.


Všeobecne sa uvádzalo, že 14. október je platný termín pre voľby, ale ten deň pripadá na festival v Succote, ktorý pravoslávni Židia považujú za veľmi dôležitý.

Tento omyl zachytila ​​Poslanecká snemovňa britských Židov. V utorok poslala viceprezidentka Amanda Bowman list Johnsonovi, v ktorej vysvetlila, že Židia by nemohli hlasovať, pretože by to bolo proti ich náboženskému učeniu. Vo Veľkej Británii je okolo 40 000 pravoslávnych Židov.

Boris Johnson bol týmto nútený usporiadať voľby o deň neskôr, takže nový termín pre voľby je 15. októbra.

Počas búrlivej parlamentnej debaty Johnson uviedol, že ak Corbyn zahlasuje za návrh zákona namiereného proti vládnej brexitovej stratégii, potom by mal podporiť aj voľby, aby dovolil obyvateľom krajiny vyjadriť svoj názor.

Líder Labouristickej strany Corbyn po utorňajšom hlasovaní vyhlásil, že strana predčasné voľby podporí až po schválení zákona proti tvrdému brexitu.

Irán dá Európe dva mesiace na záchranu jadrovej dohody, prehlásil Rouhani
Európa má dva mesiace na rokovanie o sankciách voči Teheránu, v opačnom prípade Irán začne „fázu tri“, ktorá súvisí s transformáciou národného jadrového programu, uviedol iránsky prezident Hassan Rouhani. Čítať ďalej
04 | 09 | 2019 | Marek Molnár