USA uvalili sankcie na iránsky vesmírny program, pričom tvrdia, že je to „krytie“ pre prácu na balistických raketách
04 | 09 | 2019 I Marek Molnár

Washington uvalil nové sankcie na vznikajúci vesmírny program Iránu. Pričom Spojené štáty tvrdia, že nedávny pokus o spustenie iránskeho satelitu je dôkazom toho, že krajina vykonáva tajné práce na balistických raketách.


Štátny tajomník Mike Pompeo oznámil nové sankcie v utorok vo vyhlásení, v ktorom označil iránsku vesmírnu iniciatívu za „hrozbu“ pre USA, a uviedol, že „Spojené štáty nepovolia Iránu, aby využili svoj vesmírny program na krytie svojho tajného balistického raketového programu.“

Druhé vyhlásenie ministerstva ďalej vysvetľuje svoje rozhodnutie s tým, že "technológia, ktorú používa satelit pri štarte, je v podstate rovnaká a vzájomne zameniteľná s tými, ktoré používajú balistické rakety," aj keď Teherán tvrdí, že jej vesmírny program nemá žiadny vojenský zámer.

Nové pokuty zakazujú americkým občanom obchodovať s iránskymi subjektmi pridruženými k vesmírnej iniciatíve krajiny vrátane samotnej iránskej vesmírnej agentúry a dvoch jej výskumných ústavov, iránskeho výskumného centra pre vesmír a výskumného ústavu pre astronautiku.

Tieto novonadobudnuté americké sankcie sa pripájajú k už tak veľkému množstvu sankcií, ktoré boli predtým uvalené na iránske hospodárstvo, vrátane sankcií, ktoré boli určené na zníženie vývozu ropy na nulu.

Irán prehlásil, že sa nesnaží vyvinúť jadrovú zbraň, aj keď Trump opakovane tvrdil, že to je ich hlavný zámer.

Indický predseda vlády tweetoval v ruštine
04 | 09 | 2019 | Peter Králik/TASS