Priaznivci Kaddáfího sa stretli v uliciach pri príležitosti 50. výročia septembrovej revolúcie v Líbyi (VIDEO)
02 | 09 | 2019 I Marek Molnár

Stúpenci Muammara Kaddáfího zaplavili mesto Bani Walid pri príležitosti polstoročného výročia od zvrhnutia monarchie armádnymi dôstojníkmi, ktorých viedol bývalý líbyjský vodca, ktorého pred ôsmimi rokmi zavraždili povstalci.


Obyvatelia malého púštneho mesta Bani Walid, ktoré zostalo lojálne voči Kaddáfímu aj po jeho zavraždení v roku 2011, sa v nedeľu stretli v uliciach pri príležitosti výročia revolúcie z roku 1969, pri ktorej bol zvrhnutý kráľ Idris.

Mnohí obyvatelia v uliciach mávali štátnymi vlajkami a nosili plagáty s obrazmi Kaddáfího a jeho druhého syna, Saifu al-Islama. Na záberoch z videa vidno, ako autá trúbili v solidarite, keď prechádzali okolo nadšených demonštrantov.

https://www.youtube.com/watch?time_continue=63&v=Qb1vdrlyNmI

Na čele vojenskej revolúcie z 1. septembra 1969 stál Kaddáfí, pričom viedol skupinu ďalších 70 mladých vojakov, táto revolúcia nemala za následok žiadnu smrť.

Kaddáfího smrť uvrhla Líbyu do politického chaosu, aj keď je to už osem rokov od jeho zavraždenia, Líbya je stále rozdelená medzi rôznymi vojenskými frakciami.

PORIADNY KŠEFT: Ruské podniky si prilepšia o pár miliárd vďaka leteckému salónu
Tohtoročný letecký salón MAKS-2019 sa ukázal ako účinný obchodný ťah pre ruské podniky. Podľa agentúry pre obchod so zbraňami sa očakáva, že podniky budú uzatvárať obchody v hodnote niekoľko miliárd dolárov. Čítať ďalej
02 | 09 | 2019 | Marek Molnár