Francúzska diplomacia chce zabrániť eskalácii medzi Izraelom a Hizballáhom
02 | 09 | 2019 I TASR

Francúzska diplomacia je angažovaná v komunikácii "s početnými kontaktmi" v snahe zabrániť eskalácii napätia medzi Izraelom a šiitským hnutím Hizballáh na juhu Libanonu. V nedeľu to vyhlásilo francúzske ministerstvo zahraničných vecí. Informovala o tom agentúra AFP.


"Francúzsko komunikuje v regióne s početnými kontaktmi už od incidentov z 25. augusta v snahe zabrániť ďalšej eskalácii," uviedla vo vyhlásení hovorkyňa francúzskeho rezortu diplomacie.

"Sme v pravidelnom kontakte so všetkými aktérmi v Libanone. Francúzsko bude aktívne pracovať vo všetkých smeroch a požiada jednotlivých aktérov, aby vyhodnotili svoju schopnosť, obnoviť rýchlo pokoj," dodala hovorkyňa.

Dané vyjadrenie francúzskej diplomacie prišlo po tom, ako libanonský premiér Saad Harírí v nedeľu vyzval Spojené štáty a Francúzsko, aby "zasiahli" v prípade cezhraničnej paľby medzi Izraelom a libanonským šiitským hnutím Hizballáh.

Rusko začína s výrobou najmocnejších raketových motorov na svete
Rusko začalo sériovú výrobu najvýkonnejšieho raketového motora na svete RD-171MV. Je určený pre raketu Soyuz-5, ktorá odštartuje svoj let v roku 2022. Čítať ďalej
01 | 09 | 2019 | Marek Molnár


"Premiér Saad Harírí kontaktoval ministra zahraničných vecí USA Mikea Pompea a diplomatického poradcu francúzskeho prezidenta Emmanuela Macrona a požiadal o intervenciu ich krajín a medzinárodného spoločenstva pri riešení situácie na južnej hranici," uviedla vo svojom vyhlásení Harírího kancelária.

Izrael vystrelil v nedeľu na juh Libanonu vyše 40 rakiet po tom, ako armáda židovského štátu informovala, že z Libanonu bolo v nedeľu vypálených niekoľko protitankových striel na izraelskú vojenskú základňu a vojenské vozidlá. Armáda potvrdila "niekoľko zásahov" a uviedla, že reagovala streľbou na "zdroje paľby a na ciele v južnom Libanone".

K útoku sa prihlásilo libanonské šiitské hnutie Hizballáh. Vyhlásilo, že zničilo izraelské "vojenské vozidlo" smerujúce do kasární Avivim a usmrtilo či zranilo jeho posádku.

K incidentu došlo po tom, čo vodca libanonského šiitského hnutia Hizballáh Hasan Nasralláh sľúbil v sobotu odvetu za údajný minulotýždňový izraelský útok bezposádkovými lietadlami.

Údajný izraelský dron sa zrútil v južnej časti Bejrútu, ktorý je baštou hnutia Hizballáh, zatiaľ čo ďalší vybuchol a zrútil sa v blízkosti prvého. Izrael sa k nasadeniu dronov v Bejrúte neprihlásil.