AKTUALIZOVANÉ: Hurikán Dorian ničivo zasiahol Bahamy, zničil autá aj stromy (VIDEO)
02 | 09 | 2019 I Marek Molnár / TASR

Hurikán Dorian v nedeľu zosilnel na hurikán piatej kategórie a zasiahol severnú časť Bahám. Živel s katastrofickou ničivou silou sprevádza rekordný vietor s rýchlosťou 295 kilometrov za hodinu a radí ho tak medzi najsilnejšie hurikány v Atlantickom oceáne, ktoré v histórii meraní zasiahli pevninu. Naposledy takúto rýchlosť namerali pri hurikáne v roku 1935.


Dorian po prvý raz dosiahol bahamskú pevninu o 12:40 miestneho času v Elbow Cay na ostrovoch Abaco, po druhý raz sa tak stalo blízko Marsh Harbour na ostrove Great Abaco o 14:00.

Hurikán, ktorý sa pohybuje smerom na západ rýchlosťou 11 kilometrov za hodinu, tam vytrhával strechy domov, stromy a ničil elektrické vedenie. Stovky ľudí sa pred ním skrývajú v školách, kostoloch a ďalších úkrytoch.



Bahamské úrady pred príchodom hurikánu opakovane varovali ľudí a vyzvali ich na evakuáciu. Dokonca prenajali lode, aby ľudí previezli ľudí na väčšie ostrovy. Aj napriek nebezpečenstvu desiatky obyvateľov nariadenia neposlúchli, píše agentúra AP.



Podľa hovorcu bahamskej vlády Kevina Harrisa Dorian pravdepodobne postihne 73-tisíc obyvateľov a 21-tisíc domov. Úrady preň uzavreli niektoré cesty a letiská na ostrovoch Abaco, Grand Bahama a Bimini. Medzinárodné letisko v hlavnom meste Nassau zostáva otvorené.



Po Bahamách by sa mal hurikán podľa predpovedí začať pohybovať smerom k americkému pobrežiu. V utorok a stredu by mal prejsť pri pobreží Floridy a Georgie a vo štvrtok zasiahnuť Južnú a Severnú Karolínu.



Koaličné nálety v Jemene si vyžiadali viac ako sto mŕtvych
Nálety koalície vedenej Saudskou Arábiou na zadržiavacie centrum v Jemene neprežilo viac ako 100 ľudí. Informoval o tom Medzinárodný výbor Červeného kríža (MVČK) s tým, že ošetrujú najmenej 40 preživších. Čítať ďalej
02 | 09 | 2019 | SITA