Antverpy už tri roky čelia násilným incidentom spojeným s vojnou podsvetia
02 | 09 | 2019 I TASR

Vojna v podsvetí v belgickom prístavnom meste Antverpy, odkiaľ sa do krajiny dostávajú významné zásielky drog, sa nekončí. Dôkazom je nový výbuch, ktorý v noci na pondelok poškodil viacero zaparkovaných áut a fasád domov v antverpskej štvrti Borgerhout. Píše o tom tlačová agentúra Belga.


Podľa údajov miestnej polície boli zistené škody spôsobené výbuchom granátu. Na mieste činu zasahovala v priebehu dňa špeciálna jednotka na likvidáciu výbušnín, federálna justičná polícia a vyšetrujúci sudca.

Polícia potvrdila, že vyšetrovanie sa primárne zameriava na činnosti drogovej komunity, ktorá je v tomto prístavnom meste obzvlášť aktívna.

K útokom s granátmi, zámernému podpaľačstvu či prestrelkám došlo aj v predošlých mesiacoch - naposledy v noci na 22. júla takisto vo štvrti Borgerhaut. V júli bol zaznamenaný aj útok granátom na reštauráciu v obci Wilrijk neďaleko Antverp a niekoľko týždňov predtým poškodili podobné výbuchy viacero áut a fasád domov v antverpskej štvrti Berchem. V marci tohto roku polícia zaregistrovala tri útoky za použitia granátov.

Priaznivci Kaddáfího sa stretli v uliciach pri príležitosti 50. výročia septembrovej revolúcie v Líbyi (VIDEO)
Stúpenci Muammara Kaddáfího zaplavili mesto Bani Walid pri príležitosti polstoročného výročia od zvrhnutia monarchie armádnymi dôstojníkmi, ktorých viedol bývalý líbyjský vodca, ktorého pred ôsmimi rokmi zavraždili povstalci. Čítať ďalej
02 | 09 | 2019 | Marek Molnár


Za posledné tri roky došlo v Antverpách k viac ako 60 násilným incidentom, ktoré mali súvislosť s obchodovaním s drogami. Vo väčšine prípadov ide o vyrovnávanie si účtov medzi členmi podsvetia alebo o pokusy o zastrašovanie. Vo februári 2018 boli v Antverpách rozšírené stovky anonymných letákov s poznámkou "Smrť informátorom". Ich účelom bolo zastrašiť tých, ktorí chcú spolupracovať s políciou a informovať o činnostiach drogových skupín.

Agentúra Belga v tejto súvislosti pripomenula, že hoci starosta Antverp Bart De Wever, ktorý je zároveň šéfom najsilnejšej strany v Belgicku, Nová flámska aliancia (N-VA), urobil z boja proti drogám svoju prioritu, množstvo kokaínu zachyteného v antverpskom prístave sa každým rokom zvyšuje.