Rusko začína s výrobou najmocnejších raketových motorov na svete
01 | 09 | 2019 I Marek Molnár

Rusko začalo sériovú výrobu najvýkonnejšieho raketového motora na svete RD-171MV. Je určený pre raketu Soyuz-5, ktorá odštartuje svoj let v roku 2022.


Výrobca motora, NPO Energomash (súčasť ruskej kozmickej agentúry Roscosmos) našiel nového dodávateľa ocele, ktorý umožní výrobu tohto motora. Spoločnosť utratí okolo 19,5 miliárd rubľov (približne 265 miliónov eur) na nákup materiálov.

Vo februári generálny riaditeľ spoločnosti Roscosmos Dmitrij Rogozin odhalil, že spoločnosť Energomash vytvorila prvý motor svojho nového modelu. Riaditeľ už predtým prehlásil, že RD-171MV je „najsilnejším motorom na svete“, preto sa tento motor nazýva aj ako „cisársky motor“.

10-tonový RD-171MV, je vylepšený variant RD-171M, ktorý bol predstavený počas leteckého dňa MAKS-2019 na medzinárodnom letisku Zhukovskiy neďaleko Moskvy.

V auguste generálny riaditeľ ruskej energetickej spoločnosti Igor Arbuzov vyhlásil, že spoločnosť otestuje motor RD-171MV do konca roka, ešte pred inštaláciou na raketu Soyuz-5, pričom test tejto rakety je naplánovaný na rok 2021.

Americká vláda sleduje migrantov pomocou falošných profilov na sociálnych médiách
Americkí úradníci zaoberajúci sa prisťahovalectvom a získaním občianstva, teraz môžu používať falošné účty na sociálnych médiách, aby objavili cudzincov, ktorí hľadajú víza a občianstvo, a to aj napriek tomu, že v minulosti americkí zákonodarcovia... Čítať ďalej
01 | 09 | 2019 | Marek Molnár