ĎALŠÍ KONFLIKT FICO-PELLEGRINI? Nezhodujú sa v otázke zdravotníctva ani pri adopciách homosexuálmi
01 | 09 | 2019 I Peter Bachan

Na obzore sa črtá ďalší konflikt medzi premiérom Petrom Pellegrinim a jeho straníckym šéfom Robertom Ficom. Tentoraz ide o návrh ústavného zákona, ktorý by zakázal adopcie detí homosexuálnymi pármi.


Tento návrh otvoril Fico naposledy 14. augusta cez video, ktoré zverejnil na svojej facebookovej stránke. Možnosť adopcie pármi rovnakého pohlavia označil za "zvrátené" a dodal, že Smer je v tejto otázke zajedno. Fico tému načal už v marci, kedy povedal, že ak by "náhodou došlo k zmene vlády a prídu ultraliberáli do parlamentu, tak aby sa nestalo, že v zákone umožnia osvojovanie si detí homosexuálnymi pármi."

To už ale nebol fakt, ale len Ficova domnienka, resp. želanie. Dnes sa začala nová sezóna politicko-diskusnej relácie RTVS O 5 minút 12, ktorá sa vrátila na obrazovky po letnej pauze s novou tvárou - Marekom Makarom. Hosťami v prednahratej epizóde sa postupne vystriedali traja najvyšší ústavní činitelia - prezidentka Zuzana Čaputová, predseda Národnej rady Andrej Danko a premiér Peter Pellegrini.

PELLEGRINI: Kauzy, ktoré sledujeme, vyplynuli z nedokonalostí pri budovaní štátu
Kauzy, ktoré sleduje spoločnosť v posledných dňoch, vyplynuli z nedokonalostí v procese budovania štátu. Je však na nás, aby sme sa ku zlyhaniam obrátili tvárou v tvár a odstraňovali nespravodlivosti a pochybenia. Pri príležitosti Dňa Ústavy SR to... Čítať ďalej
01 | 09 | 2019 | TASR


Hlavnou témou bola diskusia o Ústave SR, keďže dnes slávime sviatok Dňa Ústavy. Medzi tým však skĺzla debata aj na blížiacu sa politicky horúcu jeseň a posledné zásahy do slovenskej legislatívy súčasnou koalíciou.

Pellegrini sa vyjadril aj k tejto otázke, a celému Slovensku opäť ukázal, že stále dokáže "vystrkovať rožky", keď sa politika Smeru začne uberať smerom, s ktorým nesúhlasí. „Ešte máme v krajine dostatok iných problémov,“ odpovedal na otázku, či súhlasí s Ficovým návrhom. „K týmto témam by sme mali pristupovať, len keď tu je silná spoločenská objednávka.“

Tu sa to však nekončí. Pellegrini sa zastal aj ministerky zdravotníctva Andrey Kálavskej, ktorá nakoniec ustúpila od reformy zdravotníctva v podobe ústavného zákona. Podľa neho by vďaka rozsiahlosti reformy nebol zrovna dobrý nápad, aby sa zakotvovala do ústavy.

V tomto má premiér pravdu - slovenskí politici radi používajú vetu "Ústava nie je trhací kalendár", čo sa niekedy síce zneužíva na politické ciele, no v zásade je to pravdivé tvrdenie - zásahy do Ústavy by mali byť čo najzriedkavejšie a pokiaľ sa dá, tak aj najkratšie. Niektorí publicisti sa už dokonca vyjadrovali v tom zmysle, že treba celú Ústavu vytvoriť nanovo, keďže sa za posledné roky do nej robili podľa nich neprimerané zásahy. Veď posúďte sami, akými zmenami prešla od vytvorenia samostatného Slovenska.

Pozrite sa, ako od vzniku Slovenskej republiky menili naši politici Ústavu
Ústava Slovenskej republiky (zákon č. 460/1992 Z. z.) je hierarchicky najvyššie postavený právny predpis platný v Slovenskej republike. Čítať ďalej
01 | 09 | 2019 | TASR


Pripomíname, že v posledných mesiacoch sa "tandem" Fico-Pellegrini nekĺže tak, ako by si obaja z nich predstavovali. Už od fiaska Smeru vo voľbách do Európskeho parlamentu sa môže zdať, že sú Fico s Pellegrinim "na nože", len aby mu v zápätí Fico pred všetkými (opäť) ukázal, kto je tu šéf a kto má stále Smer v rukách. K téme čítajte viac:

Ficov "Parný valec z Malej Id(k)y" prevalcoval vzburu, upokojil oligarchov a napravil Pellegriniho
Ako rýchlo sa revolta v Smere začala, tak aj skončila. Každý, kto očakával Ficovo kajanie alebo drastické zmeny vo vedení Smeru, by si mal zrekapitulovať históriu všetkých rebélii, ktorým už musel predseda strany Smer-SD čeliť. Čítať ďalej
14 | 06 | 2019 | Alexander Adamecký


V posledných týždňoch sa zdalo, že sa Pellegrini definitívne rozhodol opustiť Smer a vydať sa inou, vlastnou cestou, buď založením vlastného politického projektu alebo pripojením sa k exministrovi zdravotníctva a vnútra Tomášovi Druckerovi. Drucker ale pre Aktuality.sk uviedol, že sa s Pellegrinim nestretával od čias, kedy spolu sedeli vo vláde, no ani jednoznačne nevylúčil, že by si ho u seba neželal.

Najnovšie informácie ale naznačujú že sa Fico a Pellegrini dohodli na ďalšej spolupráci, keďže teraz komunikujú intenzívnejšie a najmä o témách, ktoré boli v ich vzťahu kameňom úrazu. Jedná sa hlavne o kandidátku do parlamentných volieb, kde by mal mať Pellegrini prvé miesto a Fico druhé. Táto informácia sa v kuloároch traduje už dlhšiu dobu, problémovými mali byť ďalšie mená, ktoré si Pellegrini neželá na jeho "čistej" kandidátke - patria medzi nich Tibor Gašpar či Ľuboš Blaha. K téme čítajte viac:

DOHODOL SA FICO S PELLEGRINIM? Niet divu, pre Smer bol vždy záplatou na "problémové diery"
Peter Pellegrini si zrejme zvolil ten pohodlnejší variant jeho ďalšieho pôsobenia v slovenskej politike. Čítať ďalej
30 | 08 | 2019 | Peter Bachan


Koniec koncov, opäť sú to záležitosti, o ktorých sa bude rozhodovať vo finálnej podobe až na jeseň. Postupom času sa ale na toto búrlivé obdobie odsúva stále viac a viac návrhov, tém alebo povinností, medzi ktoré patrí napríklad aj voľba kandidátov na Ústavných sudcov. Práve preto si musíme počkať na to, čo nám prinesú najbližšie týždne. Tie sa však zdajú byť čoraz viac intenzívne, keď si k tomu prirátame pokračovanie zverejňovania útržkov uniknutej komunikácie Mariana Kočnera.

GAŠPAR OSTRO REAGUJE: Pellegrini by mal radšej uvažovať o vstupe do Progresívneho Slovenska
Bývalý policajný prezident Tibor Gašpar dnes zverejnil na Facebooku status, kde nepriamo vyzval premiéra Petra Pellegriniho, aby vstúpil do Progresívneho Slovenska. Čítať ďalej
13 | 08 | 2019 | Peter Bachan