Trump sa v obchodnej vojne najnovšie zameriava na čínsky storočný dlh
30 | 08 | 2019 I Marek Molnár

Trumpova administratíva zrejme využije čínsky dlh v podobe dlhopisov ako zbraň, ktorú plánujú využiť v pokračujúcej obchodnej vojne s Pekingom.


Trumpovi experti na trhové hospodárstvo „skúmajú“ storočný dlh, ktorý Čína dosiahla predtým, ako sa štát stal komunistickým. Informuje o tom portál Bloomberg.

Čína samozrejme tento dlh neuznáva a ich pokusy o nájdenie majiteľov týchto starnúcich dlhopisov sú nulové, avšak v obchodnej vojne medzi Washingtonom a Pekingom sú zúfalé časy, ktoré si vyžadujú zúfalé opatrenia.

Dlh Číny sa vyčísľuje na viac ako 1 bilión dolárov, ktoré sú už upravené o infláciu, úroky a ďalšie poplatky, tvrdí Jonna Bianco, predstaviteľka Nadácie amerických dlhopisov (ABF). Bianco sa stretla s úradníkmi Trumpovej administratívy, aby prediskutovali predaj dlhu americkej vláde, aby tým splatili svoje rastúce dlhy voči Pekingu. Avšak keď sa portál Bloomberg spýtal úradníkov na túto tému, odmietli sa vyjadriť.

Okrem ustanovení o obmedzeniach neexistuje pevné pravidlo o tom, či vlády zdedia dlhy svojich predchodcov v dôsledku veľkých politických otrasov, najmä keď uplynulo takmer storočie od vzniku týchto dlhov. Prípad z roku 1979 uspel pri podaní žaloby čínskej vlády na obranu pred nárokmi držiteľov dlhopisov, ale nakoniec bol neuznaný, pretože sudca rozhodol, že zákon z roku 1976 sa nemôže uplatniť retroaktívne. Avšak rozhodnutie Najvyššieho súdu z roku 2004 nakoniec rozhodlo, že tento zákon sa môže uplatniť aj retroaktívne.

Na druhú stranu, ak by Čína uplatnila americké dlhy, jednorázovo by to zničilo americké hospodárstvo. Zatiaľ čo v súčasnosti Trumpova administratíva nie je na najlepšej pozícií v obchodnej vojne, USA sa očividne pripravuje na recesiu, čo znamená, že treba byť opatrný, pretože veci sa môžu vždy zhoršiť.

Úrady v Hong Kongu zakázali protest a polícia zatkla predstaviteľov opozície
30 | 08 | 2019 | Imrich Kovačič / TASR